Wykonanie
Jak już pewnie wiecie, ogromnie lubię przygotowywać domowe
wędliny. Mamy wtedy pewność, że używamy wyłącznie najlepszych, świeżych składników, i możemy dostosować smak do swoich upodobań. Unikamy także dodatków chemicznych. Przygotowanie pasztetu jest bardzo łatwe, nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności ani długiej pracy. Nagrodą jest natomiast wyborny smak. Delikatny, miękki domowy pasztet z kruszonką, podany ze świeżym
pieczywem i
ogórkami kiszonymi... spróbujcie koniecznie! :)
500 g
mięsa kurczaka – 3-4 ćwiartki, zależnie od wielkości250 g
wątróbki drobiowej250 g
surowego boczku (najlepszy jest średnio tłusty. Z za chudym pasztet może wyjść zbyt suchy)1
marchewka1
cebula2
jajka1
bułka kajzerka1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
kolendryPieprz czarny – wg smaku, u mnie jest to 1 łyżeczka
Sól do smakuKruszonka:20 g
masła (około 2 cm
masła, odkrojone z kostki mającej 200 g)2 łyżki
mąki pszennej1/2łyżeczki
słodkiej paprykiBułka tartaPozostałe składniki :
Woda do gotowania2 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliOlej lub
masło do wysmarowania formy
Kasza manna do wysypania formy1. W dużym garnku zagotować
wodę.
Wodę posolić, dodać 2 ziarenka
ziela angielskiego i pół łyżeczki
czarnego pieprzu. Na wrzącą
wodę włożyć
kurczaka i pokrojony w mniejsze kawałki
boczek oraz obraną i pokrojoną
marchew i
cebulę. Gotować do miękkości
mięsa, ok. 30-45 min. Kiedy
mięso będzie miękkie, dodać
wątróbkę i gotować jeszcze 10 minut.
Mięso wraz z warzywami wyjąć z
wywaru, ostudzić lekko, bynie parzyło dłoni.2. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Masło rozpuścić, dodać
mąkę i
słodką paprykę, wymieszać. Następnie dodawać tyle
bułki, by z masy dała się ulepić zwarta kula. Kulkę z kruszonki odłożyć do lodówki do schłodzenia.3. Wyjąć kości z
kurczaka.
Bułkę kajzerkę namoczyć w wywarze od
mięsa, wycisnąć i dodać do
mięsa. Następnie całe
mięso wraz z warzywami i
bułką oraz ząbkiem
czosnku dokładnie zemleć. Dodać
przyprawy. Spróbować masy, czy jest odpowiednio słona i
pieprzna. Ew. doprawić. Dodać 2
żółtka, dokładniewymieszać.4.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą
mięsną. Pasztet przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą formy do pieczenia. Na wierzch pasztetu zetrzeć na tarce kruszonkę (tarka z dużymi oczkami). Kruszonkę delikatnie przycisnąć dłonią do powierzchni pasztetu.Piec w piekarniku nagrzanym to temp. 180 st. Przez ok. godzinę. Pasztet wyjąć, wystudzić a następnie wychłodzić w lodówce.Piekłam w formie 10 cm x 26 cm.Wychodzi kilogram pasztetu.