Wykonanie
"Krokieciki" ziemniaczane z
mięsem to nic innego jak kluski gotowane z mięsnym farszem, obtoczone w
bułce tartej i usmażone. To taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.
SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji)Ciasto:1 kg ugotowanych
ziemniaków25 dag
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajko1 płaska łyżeczka
soliFarsz:50 dag
mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego
kurczaka1-2
cebulekilka łyżek gorącej
wody lub
bulionusól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
czosnek granulowany,
przyprawa uniwersalnaDodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia1.
Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości.2. W tym czasie
ziemniaki przepuścić przez maszynkę.3.
Mięso i
cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku.4. Do zmielonych
ziemniaków wbić
jajka, dodać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną i
sól. Wyrobić gładkie ciasto.5. Stolnicę podsypać lekko
mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać 1-2 łyżeczki farszu (w zależności od ich wielkości), zlepiać dokładnie kulki a następnie rozwałkować w dłoniach formując rulonik.6. Kluski wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.7. Gorące obtaczać w
bułce tartej. Obsmażyć na patelni z każdej strony.Uwaga: tak obtoczone w
bułce kluski mogą spokojnie poczekać do wieczora (dla głodnego małżonka) a nawet do następnego dnia (pod przykryciem żeby się zbytnio nie obeschły- wtedy pierwszego dnia możemy zjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :)Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną:
Marchewka z
chrzanem1
marchewka1 łyżeczka
chrzanu (
daję trochę więcej)1 łyżeczka
majonezu