Wykonanie
Uwielbiam naleśniki z
mięsem, naleśniki z
kapustą i
grzybami...
czemu by nie zrobić krokietów? To takie panierowane naleśniki, pyszne,
mięsne..do tego podane z
sosem pieczarkowym - mmmm:)
Potrzebujemy:ugotowane
mięso - u mnie 300 g
mięsa z
łopatki i 150 g
kurczaka1
cebula1 ugotowana
marchewka4 łyżki
bułki tartej2
jajkapieprz,
sólmasło do smażenia (lub inny tłuszcz, np
olej)Dodatkowo składniki na naleśniki -
mąka,
jajka,
mleko i
woda - a przepis wraz z filmikiem jak wykonać naleśniki znajdziecie TUTAJ
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy aż się zeszkli (na rozgrzanym wcześniej tłuszczu).
Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z podsmażoną
cebulą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przez 7 minut podsmażamy zmielone
mięso. Dokładnie doprawiamy
solą i
pieprzem.
Na patelni smażymy naleśniki z przepisu tutaj. Na wierzch każdego naleśnika układamy cienką warstwę podsmażonego farszu, zginamy po 1 cm dwóch równoległych końców naleśnika i następnie prostopadły (niezwinięty koniec) zaginamy i zwijamy całość w rulonik.
Zwinięte naleśniki obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią.Idealnie pasują do barszczyku, lub tak jak u mnie z
sosem pieczarkowym:)Smacznego!