ßßß Cookit - przepis na Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu

nazwa

Wykonanie

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu, to potrawa bardzo szybka, nadająca się zarówno na obiad jak i lunch do pracy. To również kolejny sposób na wykorzystanie angielskich kiełbasek, tym razem przerobionych na niewielkie pulpeciki. Zatopiony w pomidorowym sosie ryż wchłania większość płynu oraz cały ich aromat. W przypadku braku angielskich kiełbasek można je zastąpić dowolnymi surowymi kiełbaskami.
Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu
4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową kiełbasą
1 łyżka oleju
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
140 g ryżu długoziarnistego
850 ml bulionu warzywnego
puszka siekanych pomidorów
sól, pieprze i cukier do smaku
1/2 małego pęczka kolendry, tylko listki, do ozdoby
chleb do podania
Zdejmujemy skórkę z kiełbasek, z mięsa robimy małe kulki wielkości dużych czereśni. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą brązowej barwy. Odstawiamy.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, ok 5 minut, mieszamy z przyprawami i ryżem i smażymy 1 minutę. Dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy przez 10 minut, aż ryż będzie ugotowany po czym mieszamy z pulpecikami i przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Przekładamy do misek, posypujemy liśćmi kolendry i podajemy z chlebem.
Przepis z książki "GoodFood 500 triple-tested recipes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/09/wieprzowe-pulpeciki-w-aromatycznym-ryzu.html