ßßß Cookit - przepis na Miętus w pomarańczach z imbirem i sosem sojowym

Miętus w pomarańczach z imbirem i sosem sojowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 filety miętusa lub dorsza (soli lub tilapii), po około 200 - 250 g na porcję
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku z dodatkiem chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, starte na tarce o drobnych oczkach
3 - 4 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru
wyciśnięty sok z dużej pomarańczy z kawałkami miąższu i tarta skórka (tylko pomarańczowa część)
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni
1/2 szklanki oderwanych liści świeżej kolendry
Przygotowanie
Filety opłukać, osuszyć, posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku. Rozgrzać dobrze patelnię, dodać oliwę z oliwek i rozprowadzić ją po całej patelni. Ułożyć filety skórką do dołu i smażyć przez około 2 minuty.
Dodać czosnek, imbir i skórkę pomarańczową, następnie przełożyć rybę na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sok z pomarańczy i gotować jeszcze przez około 1 minutę aż powstały sos zredukuje się.
Skropić sosem sojowym i posypać płatkami migdałów. Filety położyć na podgrzane talerze i posypać obficie świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/mietus_w_pomaranczach/przepis.html