Wykonanie
Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie
mięso z grilla lubią najbardziej
karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony.
Składniki:1kg karkówki/łopatki2 średnie białe
cebulemarynata:2 łyżki
miodu,2 ząbki
czosnku,1 łyżka startego
imbiru,1 łyżka posiekanej
chili,1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
gorczycy3 łyżki
oliwy z oliwek,
czarny pieprzsólSposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie.
Cebule kroimy w piórka i mieszamy z
mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie byłoby na 24h).Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielka ilością
oliwy aby
mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.