ßßß Cookit - przepis na Domowa pasta chili

Domowa pasta chili

nazwa

Wykonanie

Chilli używam do wielu dań .. szczególnie kuchni wschodniej, ale tez meksykańskiej. Zdecydowanie wole domowe niż kupne - przynajmniej wiem dokładnie co się znajduje w środku i na etykiecie nie znajdę "E" :) Więc oto, proszę Państwa, odrobina pikantnej pikanterii .. :)
Składniki :
- papryczki chili
- 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
- 3 duże ząbki czosnku
- mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
Przygotowanie :
1. Papryczki kroję na połówki i wysuszam trochę w piekarniku (ok 60°C przez 4h). Nadaje to fajnego posmaku, ale nie musicie tego robić, można użyć świeżych papryczek.
2. Wrzucam wszystko do robota kuchennego (może być blender) i miksuje. Popracujcie nad konsystencją według własnego uznania - ja nie miksowałam do końca, ale na pewno można zrobić z tego jeszcze bardziej jednolitą papkę.
Źródło:http://kitchensheaven.blogspot.com/2012/09/domowa-pasta-chili.html