ßßß Cookit - przepis na Pulpety Marokańskie

Pulpety Marokańskie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g mięsa mielonego
2 cebule
łyżka mielonej kolendry
3 ząbki czosnku
łyżka kuminu
świeża natka pietruszki
łyżka mielonego imbiru
łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżki chili
jajko
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Sos:
cebula
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki cynamonu
puszka pomidorów bez skórki
Mięso mielone wkładamy do miski, ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.
Niestety nie miałam w domu mielonej kolendry, dlatego postanowiłam sama ją utrzeć.
Do mięsa dodajemy kolendrę, kumin, imbir, paprykę słodką, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Mięso ugniatamy palcami.
Pół pietruszki szatkujemy i dodajemy do mięsa, lepimy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego.
Pulpety smażymy na oliwie z oliwek. Odstawiamy na bok, żeby odpoczęły chwilę.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodajemy pomidory, słodką paprykę, kumin i cynamon, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 5 minut pod przykryciem.
Do sosu dorzucamy pulpety i dusimy jeszcze razem przez 15-20 minut.
Przed podaniem pulpety posypujemy świeżą pietruszką.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2014/06/pulpety-marokanskie-skadniki-500g-miesa.html