Wykonanie
Składniki:500g
mięsa mielonego2
cebulełyżka mielonej
kolendry3 ząbki
czosnkułyżka kuminuświeża
natka pietruszkiłyżka mielonego
imbirułyżka
papryki słodkiej1/2 łyżki
chilijajko4 łyżki
bułki tartejsólpieprzSos:
cebula2 łyżki
papryki słodkiej1/2 łyżki
cynamonupuszka
pomidorów bez skórki
Mięso mielone wkładamy do miski, ścieramy
cebulę na tarce o drobnych oczkach.
Niestety nie miałam w domu mielonej
kolendry, dlatego postanowiłam sama ją utrzeć.
Do
mięsa dodajemy
kolendrę, kumin,
imbir,
paprykę słodką,
sól,
pieprz,
jajko i
bułkę tartą.
Mięso ugniatamy palcami.
Pół
pietruszki szatkujemy i dodajemy do
mięsa, lepimy pulpeciki trochę większe od
orzecha włoskiego.
Pulpety smażymy na
oliwie z oliwek. Odstawiamy na bok, żeby odpoczęły chwilę.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę.
Do
cebuli dodajemy
pomidory,
słodką paprykę, kumin i
cynamon, doprawiamy
solą i
pieprzem, dusimy około 5 minut pod przykryciem.
Do sosu dorzucamy pulpety i dusimy jeszcze razem przez 15-20 minut.
Przed podaniem pulpety posypujemy świeżą
pietruszką.
Smacznego.