Wykonanie
Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (左宗棠, 1812–1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. Nie ma jednak dowodów na to, by sam Generał jadał tak przygotowane danie. Autorstwo potrawy przypisują sobie trzej różni szefowie kuchni chińskiego pochodzenia, mający swe restauracje w Stanach Zjednoczonych. Bardzo polecam tego łatwego w wykonaniu
kurczaka w pysznym
sezamowym sosie. (Żródło przepisu)
ryż1 podwójna
pierś kurczaka3 ząbki
czosnkukawałek
imbiru wielkości
wiśniszczypiorok. 2 łyżki
sezamu1
jajkoszczypta
solimąka pszenna do panierowania
olej do smażeniasos:200 ml
wody2 łyżki
cukru2 łyżki
octu1 łyżka
sosu hoisin1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.3.
Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki,
czosnek obrać i drobno posiekać,
imbir obrać ze skórki i również posiekać.4.
Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym
jajku ze szczyptą
soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w
mące.
Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na
oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki
mięsa nie powinny się ze sobą stykać.Zdjąć z patelni.5. Z
oleju, na którym smażył się
kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.Na rozgrzany
olej wrzucić
szczypior,
czosnek i
imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie
kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać
sezam. Wymieszać i podawać z
ryżem.