Wykonanie
Danie dla wszystkich miłośników smaków Azji, wywodzące się z USA.
Mięso kurczaka plus
pieczarki w aromatycznym sosie. Ale to nie wszystko: w odróżnieniu od wrapów, które zawija się w tortille, lub sajgonek zawijanych w
papier ryżowy lub pszenny, tutaj do zawijania używamy chrupiących liści
sałaty. Razem smakuje to wyjątkowo dobrze, co więcej, jest także atrakcyjne wizualnie i zdrowe. Czy wspominałam już o chrupaniu? - cudownie chrupie :) Przepis na podstawie Frugal Living NW
2
piersi kurczaka250 g
pieczarek2 duże ząbki
czosnkuew. kilka posiekanych listków
bazyliisos:4 łyżki
wody2 łyżki
sosu hoisin2 łyżki sosu teriaki2 łyżki
miodu wielokwiatowego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
octu z
białego wina lub
octu ryżowego1 łyżka obranego, drobno posiekanego korzenia
imbiru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejew. ostry sos
chili, jeśli danie ma być pikantne
sałata lodowaolej do smażeniasiekany
szczypiorek do dekoracji1.
Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze. Następnie kroimy je w jak najdrobniejszą kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm.
Mięso można również zemleć, lecz ja wolę, jak ma więcej struktury.W podobnie drobną kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm, kroimy
pieczarki.W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielka ilość
oleju. Podsmażamy
pieczarki, aż będą lekko złote. Zdejmujemy je z patelni lub odsuwamy na jej bok.Następnie podsmażamy posiekane
mięso wraz z
czosnkiem, mieszając.2. Składniki sosu mieszamy. Gdy
mięso będzie złote, mieszamy je z
pieczarkami,
bazylią i zalewamy sosem. Całość mieszamy i zagotowujemy, by sos zgęstniał.Porcje
mięsa układamy w łódeczkach
sałaty.Możemy podać ze słodko-pikantnym sosem
chili i
ryżem.