ßßß Cookit - przepis na Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie

Azjatyckie wrapy z kurczaka w sałacie

nazwa

Wykonanie

Danie dla wszystkich miłośników smaków Azji, wywodzące się z USA. Mięso kurczaka plus pieczarki w aromatycznym sosie. Ale to nie wszystko: w odróżnieniu od wrapów, które zawija się w tortille, lub sajgonek zawijanych w papier ryżowy lub pszenny, tutaj do zawijania używamy chrupiących liści sałaty. Razem smakuje to wyjątkowo dobrze, co więcej, jest także atrakcyjne wizualnie i zdrowe. Czy wspominałam już o chrupaniu? - cudownie chrupie :) Przepis na podstawie Frugal Living NW
2 piersi kurczaka
250 g pieczarek
2 duże ząbki czosnku
ew. kilka posiekanych listków bazylii
sos:
4 łyżki wody
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu teriaki
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu z białego wina lub octu ryżowego
1 łyżka obranego, drobno posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ew. ostry sos chili, jeśli danie ma być pikantne
sałata lodowa
olej do smażenia
siekany szczypiorek do dekoracji
1. Filety kurczaka najpierw przekrawamy wzdłuż "po grubości", by z każdego fileta otrzymać po dwa cieńsze. Następnie kroimy je w jak najdrobniejszą kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm. Mięso można również zemleć, lecz ja wolę, jak ma więcej struktury.
W podobnie drobną kostkę, ok. 0,5 x 0,5 mm, kroimy pieczarki.
W dużej patelni lub woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Podsmażamy pieczarki, aż będą lekko złote. Zdejmujemy je z patelni lub odsuwamy na jej bok.
Następnie podsmażamy posiekane mięso wraz z czosnkiem, mieszając.
2. Składniki sosu mieszamy. Gdy mięso będzie złote, mieszamy je z pieczarkami, bazylią i zalewamy sosem. Całość mieszamy i zagotowujemy, by sos zgęstniał.
Porcje mięsa układamy w łódeczkach sałaty.
Możemy podać ze słodko-pikantnym sosem chili i ryżem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/08/Azjatyckie-wrapy-z-kurczaka-w-salacie.html