ßßß Cookit - przepis na Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin

nazwa

Wykonanie

Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i śliwek, z przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie w przygotowaniu, a podałam je z jedwabistym puree Gordona Ramsaya .
Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin (2 porcje)
Składniki:
2 duże plastry schabu lub 4 mniejsze
1/2 szklanki sosu hoisin
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
1/2 papryczki chilli,pokrojonej w cienkie plasterki
1/4 szklanki miodu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
W misce wymieszaj sos hoisin,sos sojowy,olej sezamowy,ocet ryżowy,czosnek,imbir i chilli.
Umyte i osuszone plastry schabu włóż do marynaty i dokładnie pokryj je warstwą sosu.
Przelej marynatę do rondelka i wmieszaj miód. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż trochę zgęstnieje.
Rozgrzej na dużym ogniu olej na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i zrumień plastry schabu przez 3 min z każdej strony (moje miały ok. 1,5 cm grubości, grubsze należy podsmażyć troszkę dłużej).
Polej plastry przygotowaną marynatą i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika na około 10 min, lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa 68 oC (używam termometru kuchennego do sprawdzania). Jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni, przełóż zrumieniony schab do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.
Wyjmij schab z piekarnika i odstaw na kilka minut.
Ja podałam z puree ziemniaczanym i brokułami ugotowanymi na parze.
Smacznego!
Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze z sosu hoisin"
Źródło:http://karmelowy.pl/kotlety-wieprzowe-w-glazurze-z-sosu-hoisin