Wykonanie
Sos hoisin jest typowym sosem kuchni chińskiej. Słodko-pikantny w smaku, sporządzany jest na bazie soi i
śliwek, z
przyprawami, o czerwono-brązowej barwie i gęstej konsystencji, stosowany jako dip do potraw kuchni kantońskiej, zwłaszcza do
żeberek wieprzowych, do drobiu i warzyw. U mnie tym razem, z kotletami schabowymi i zapewniam,że warto. Poza tym, danie jest szybkie w przygotowaniu, a podałam je z jedwabistym puree Gordona Ramsaya .Kotlety wieprzowe w glazurze z
sosu hoisin (2 porcje)Składniki:2 duże plastry
schabu lub 4 mniejsze1/2 szklanki
sosu hoisin1/4 szklanki
sosu sojowego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
octu ryżowego2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka startego na tarce świeżego
imbiru1/2
papryczki chilli,pokrojonej w cienkie plasterki1/4 szklanki
mioduolej do smażeniaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.W misce wymieszaj
sos hoisin,
sos sojowy,
olej sezamowy,
ocet ryżowy,
czosnek,
imbir i
chilli.Umyte i osuszone plastry
schabu włóż do marynaty i dokładnie pokryj je warstwą sosu.Przelej marynatę do rondelka i wmieszaj
miód. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż trochę zgęstnieje.Rozgrzej na dużym ogniu
olej na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i zrumień plastry
schabu przez 3 min z każdej strony (moje miały ok. 1,5 cm grubości, grubsze należy podsmażyć troszkę dłużej).Polej plastry przygotowaną marynatą i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika na około 10 min, lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej
mięsa 68 oC (używam termometru kuchennego do sprawdzania). Jeżeli nie posiadasz odpowiedniej patelni, przełóż zrumieniony
schab do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.Wyjmij
schab z piekarnika i odstaw na kilka minut.Ja podałam z puree ziemniaczanym i
brokułami ugotowanymi na parze.Smacznego!
Share the post "Kotlety wieprzowe w glazurze z
sosu hoisin"