Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie karmelowy.pl (tu)Smak
kurczaka i
sosu jest ciekawy i jak dla mnie bardzo oryginalny. Wart spróbowania.Składniki :
pierś kurczaka1/2 łyżeczki startego
imbiru1 ząbek
czosnku1 1/2 łyżki
octu z
białego wina1/2 szklanki
sosu sojowego ciemnego1 1/2 łyżki
oleju1/2 szklanki
wody + 1/31/3 szklanki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
chili1 1/2 łyżki
sosu Worcestershire1/3 szklanki płynnego
miodu1/2 szklanki
masła orzechowego+
ryżPrzygotowanie :Do miski dodaję : starty
imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
ocet z
białego wina,
sos sojowy,
olej, 1/2 szklanki
wody,
brązowy cukier,
chili,
sos Worcestershire - bardzo dokładnie wszystko mieszam.
Kurczaka kroję w kostkę, wkładam do miski z marynatą, mieszam i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.Po upływie czasu,
kurczaka nadziewam na patyczki do szaszłyków a resztę marynaty przelewam do garnka.Następnie dodaję
miód,
masło orzechowe oraz 1/3 szklanki
wody, dokładanie mieszam i gotuje do czasu aż sos ładnie zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam.Szaszłyki układam na grillu elektrycznym i grilluje około 10-13 minut.Podaję : szaszłyki polane sosem i
ryż.