ßßß
 
            
         Przepis znalazłam na stronie karmelowy.pl (tu)Smak kurczaka i sosu jest ciekawy i jak dla mnie bardzo oryginalny. Wart spróbowania.Składniki :pierś kurczaka1/2 łyżeczki startego imbiru1 ząbek czosnku1 1/2 łyżki octu z białego wina1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego1 1/2 łyżki oleju1/2 szklanki wody + 1/31/3 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki chili1 1/2 łyżki sosu Worcestershire1/3 szklanki płynnego miodu1/2 szklanki masła orzechowego+ ryżPrzygotowanie :Do miski dodaję : starty imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet z białego wina, sos sojowy, olej, 1/2 szklanki wody, brązowy cukier, chili, sos Worcestershire - bardzo dokładnie wszystko mieszam.Kurczaka kroję w kostkę, wkładam do miski z marynatą, mieszam i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.Po upływie czasu, kurczaka nadziewam na patyczki do szaszłyków a resztę marynaty przelewam do garnka.Następnie dodaję miód, masło orzechowe oraz 1/3 szklanki wody, dokładanie mieszam i gotuje do czasu aż sos ładnie zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam.Szaszłyki układam na grillu elektrycznym i grilluje około 10-13 minut.Podaję : szaszłyki polane sosem i ryż.
Przepis znalazłam na stronie karmelowy.pl (tu)Smak kurczaka i sosu jest ciekawy i jak dla mnie bardzo oryginalny. Wart spróbowania.Składniki :pierś kurczaka1/2 łyżeczki startego imbiru1 ząbek czosnku1 1/2 łyżki octu z białego wina1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego1 1/2 łyżki oleju1/2 szklanki wody + 1/31/3 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki chili1 1/2 łyżki sosu Worcestershire1/3 szklanki płynnego miodu1/2 szklanki masła orzechowego+ ryżPrzygotowanie :Do miski dodaję : starty imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet z białego wina, sos sojowy, olej, 1/2 szklanki wody, brązowy cukier, chili, sos Worcestershire - bardzo dokładnie wszystko mieszam.Kurczaka kroję w kostkę, wkładam do miski z marynatą, mieszam i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.Po upływie czasu, kurczaka nadziewam na patyczki do szaszłyków a resztę marynaty przelewam do garnka.Następnie dodaję miód, masło orzechowe oraz 1/3 szklanki wody, dokładanie mieszam i gotuje do czasu aż sos ładnie zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam.Szaszłyki układam na grillu elektrycznym i grilluje około 10-13 minut.Podaję : szaszłyki polane sosem i ryż.