Wykonanie
Share the post "Marynowane sataye z
kurczakiem / Marinated chicken satay"Sezon grillowy w pełni, przedstawiam więc świetny przepis na pyszne szaszłyki z
kurczakiem. Sataye,
rodem z kuchni indonezyjskiej, u mnie dzisiaj z
kurczakiem chociaż można go zastąpić każdym innym ulubionym
mięsem, a nawet
rybą. Najpierw wymoczone w bardzo aromatycznej marynacie, a następnie grillowane z przepysznym sosem z
miodem i
masłem orzechowym. Przepyszne i szybkie! Można je też upiec w piekarniku i będą tak samo pyszne. Podałam je z
fasolką z
jajkiem w stylu indyjskim . Polecam!Scroll down for recipe in English
(8-10 porcji)Składniki na marynatę:1 1/2 łyżki
octu z
białego wina1 1/2 łyżki
oleju roślinnego1/2 szklanki
sosu sojowego1/2 łyżeczki świeżego
czosnku przeciśniętego przez praskę1/2 szklanki
wody1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1/3 szklanki
brązowego cukru1 szczypta
chili1 1/2 łyżki
sosu Worcestershire3 krople
oleju sezamowego2-3
piersi z kurczaka lub
mięsa z udek, pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki16 patyczków do szaszłykówSkładniki na sos:1/2 szklanki
masła orzechowego1/3 szklanki
miodu1/3 szklanki
wodypozostałości marynatyPrzygotowanie:Jeśli szaszłyki będą przygotowywane na grillu, namocz patyczki w wodzie przez 10 minut przed marynowaniem.W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oczywiście bez
kurczaka). Nadziej
mięso na patyczki i ułóż je w naczyniu, w który będą marynowane, chociaż ja zdecydowanie wolę marynować w woreczkach (marynata lepiej przylega do
mięsa).Wlej marynatę do
kurczaka, zamknij woreczek lub pojemnik i potrząśnij tak, by
kurczak był dokładnie w niej zanurzony. Włóż do lodówki i marynuj przez minimum 2 godziny, jednak nie dłużej niż 8 godzin. Po tym czasie wyjmij szaszłyki z marynaty i przelej resztę do małego rondelka w celu przygotowania glazury z
masła orzechowego. Jeżeli szaszłyki będą pieczone w piekarniku, ułóż je na blaszce do pieczenia.W rondelku z marynatą wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki glazury z
masła orzechowego i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut lub do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw.Przygotowane szaszłyki włóż do nagrzanego do 190 °C i piecz przez 20 minut, lub grilluj na grillu tradycyjnym. Po upieczeniu dokładnie wysmaruj sataye przygotowaną glazurą i podawaj.Smacznego!
English versionMarinated chicken satay(8-10 servings)Ingredients for the marinade:1 1/2 tbsp white
wine vinegar1 1/2 tbsp vegetable oil1/2 cup soy sauce1/2 tsp fresh crushed garlic1/2 cup water1/2 tsp fresh grated ginger1/3 cup brown sugar1 pinch crushed
chilli1 1/2 tbsp Worcestershire Sauce3 drops toasted
sesame oil2-3 chicken breasts, sliced thinly16 skewersIngredients for the peanut glaze:1/2 cup peanut butter1/3 cup honey1/3 cup waterall remaining marinadePreparation:If grilling, soak skewers in water for 10 minutes prior to marinating.In a large bowl,
whisk together all ingredients except chicken. Weave the chicken onto skewers and place into a bag or other dish.
Pour marinade over chicken, seal bag or dish and shake to coat. Place in refrigerator for at least 2 hours but not
more than 8 hours. After marinating, remove skewers and reserve marinade for the peanut glaze. Place chicken into oven-proof casserole for baking or save for the grill.Combine glaze ingredients into a pot and over medium heat,
whisk till smooth and comes to a boil. Cook for about 10 minutes or until thickens. Remove from heat and reserve to brush over finished satay.Bake satay in 190 oC oven for 20 minutes, or grill over low flame on the grill till fully cooked. Toss in or brush with peanut glaze.
Serve.Enjoy!
Share the post "Marynowane sataye z
kurczakiem / Marinated chicken satay"