Inspirowany tajskim satay – kurczak marynowany w maśle orzechowym z azjatyckimi smakami. Polecam!Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)1 papryczka chilli (użyłam jalapeno)2 ząbki czosnku1 cm imbiru2 łyżki masła orzechowego1 łyżka oleju sezamowegotroszkę otartej skórki z limonkisok z jednej limonkiokoło 1 łyżki sosu rybnego3 łyżki sosu sojowegoodrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)świeża kolendra do posypaniaPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w paseczki.Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka, obtaczamy dokładnie. Wszystko przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Uwierzcie że taki marynowany kurczak smakuje dużo lepiej niż taki którego od razu usmażymy.Kurczaka wyjmujemy z lodówki około 30 minut wcześniej i smażymy na patelni grillowej. (Możemy go po prostu smażyć na zwykłym grillu albo na zwykłej patelni z odrobiną oleju, jeśli macie ochotę można kurczaka również upiec).Kurczaka możemy posypać posiekaną kolendrą. Jest doskonały jako przekąska na imprezę, jako dodatek do sałatki albo w daniu głównym z ryżem i warzywami.