ßßß Cookit - przepis na Kurczak w maśle orzechowym

Kurczak w maśle orzechowym

nazwa

Wykonanie

Inspirowany tajskim satay – kurczak marynowany w maśle orzechowym z azjatyckimi smakami. Polecam!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)
1 papryczka chilli (użyłam jalapeno)
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju sezamowego
troszkę otartej skórki z limonki
sok z jednej limonki
około 1 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)
świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paseczki.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka, obtaczamy dokładnie. Wszystko przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Uwierzcie że taki marynowany kurczak smakuje dużo lepiej niż taki którego od razu usmażymy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki około 30 minut wcześniej i smażymy na patelni grillowej. (Możemy go po prostu smażyć na zwykłym grillu albo na zwykłej patelni z odrobiną oleju, jeśli macie ochotę można kurczaka również upiec).
Kurczaka możemy posypać posiekaną kolendrą. Jest doskonały jako przekąska na imprezę, jako dodatek do sałatki albo w daniu głównym z ryżem i warzywami.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kurczak-w-masle-orzechowym