Wykonanie
Składniki4 porcje:1 litr
bulionu jarzynowego lub drobiowego5 - 6 plasterków obranego świeżego
imbiru1 pikantna
papryczka chilli1 ząbek
czosnkupół pęczka
natki pietruszki1 liść kafiru1 gałązka świeżej
trawy cytrynowej lub 1 łyżka suszonej
trawy cytrynowejpo 2 łyżki
sosu sojowego,
sosu rybnego i
oleju sezamowegopęczek świeżej
kolendryPrzygotowanieZagotować
bulion lub
wodę razem z
imbirem,
papryczką chilli,
czosnkiem,
natką pietruszki, liściem kafiru, połamaną
trawą cytrynową lub trawą suszoną. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.Pod koniec doprawić
sosem sojowym,
olejem sezamowym,
sosem rybnym, świeżo zmielonym
pieprzem, w razie potrzeby
solą. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko.
Bulion podgrzać i gorący wlać go do miseczek, dodać po 1 łyżce oderwanych listków
kolendry. Podawać z krewetkowymi wontonami.WskazówkiZupę podajemy z pierożkami z nadzieniem
krewetkowym (przygotowane jak w TYM przepisie).