ßßß Cookit - przepis na Rosół orientalny z wontonami nadziewanymi krewetką

Rosół orientalny z wontonami nadziewanymi krewetką

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
5 - 6 plasterków obranego świeżego imbiru
1 pikantna papryczka chilli
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 liść kafiru
1 gałązka świeżej trawy cytrynowej lub 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
po 2 łyżki sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie
Zagotować bulion lub wodę razem z imbirem, papryczką chilli, czosnkiem, natką pietruszki, liściem kafiru, połamaną trawą cytrynową lub trawą suszoną. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
Pod koniec doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem rybnym, świeżo zmielonym pieprzem, w razie potrzeby solą. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko.
Bulion podgrzać i gorący wlać go do miseczek, dodać po 1 łyżce oderwanych listków kolendry. Podawać z krewetkowymi wontonami.
Wskazówki
Zupę podajemy z pierożkami z nadzieniem krewetkowym (przygotowane jak w TYM przepisie).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/bulion_chinski/przepis.html