ßßß
Składniki (2 porcje):1 średni kalafior2 łyżki ziaren sezamu1 cebula2 ząbki czosnku1 czerwona papryka chili2 łyżeczki świeżo startego imbiru1 łyżeczka oleju sezamowego2 łyżki sosu sojowego2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanejolej ryżowy - do smażeniaRozdzielić różyczki kalafiora na małe części, umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez kwadrans.Na patelni podprażyć ziarna sezamu, aż się lekko zezłocą, następnie odłożyć je na bok do miseczki.Rozgrzać w woku lub dużej patelni z pokrywką kilka łyżek oleju ryżowego i podsmażyć na średnim ogniu cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, cienko pokrojoną (pozbawioną nasion) papryczkę chili, imbir i mieszając smażyć przez minutę.
Odcedzić kalafiora i dodać go do woka. Zwiększyć moc palnika pod wokiem i wlać do niego 100 ml wody. Przykryć pokrywką i dusić co jakiś czas mieszając ok. 10 minut, aż kalafior będzie gotowy do jedzenia (w razie potrzeby podlać dodatkową ilością wody). Wówczas odkryć woka dodać podprażony sezam, olej sezamowy, sos sojowy. Wymieszać, posypać natką i nakładać na talerze.Smacznego :-)Inspiracja: River Cottage Veg Every Day