ßßß Cookit - przepis na Smażone bakłażany z sosem chili

Smażone bakłażany z sosem chili

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z australijskiej Master Class i wykonany przez Kylie Kwong.
Mimo sporej ilości ostrych składników potrawa jest wyważona w smaku, a wymieszanie soli i pieprzu syczuańskiego jest zwieńczeniem tego znakomitego dania.
Składniki:
2 średnie bakłażany
5 łyżek oleju arachidowego (lub roślinnego)
1/2 posiekane natki kolendry
3 dymki drobno posiekane
Domowy sos chili:
6 posiekanych papryczek chili
10 posiekanych ząbków czosnku
1 posiekany korzeń imbiru
1/2 szklanki oleju arachidowego (można użyć olej rośliny z odrobiną sezamu)
1 łyżka sosu sojowego tamari (ja użyłam zwykłego sosu sojowego)
Przyprawa:
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
2 łyżki grubej soli morskiej
Wykonanie przyprawa:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pieprz syczuański i sól, smażyć aż sól zmieni kolor, a pieprz zacznie pękać. Podczas smażenia patelnię potrząsać co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do moździerza, utrzeć.
Wykonanie bakłażany z sosem chili:
Bakłażany pokroić w różne tego samego rozmiaru kawałki, posolić i pozostawić na sicie na 30 min.
Przed przystąpieniem do smażenia należy mieć pokrojone - przygotowane wszystkie składniki.
W w oku rozgrzać olej. Gdy olej zacznie migotać to znak, że już można wrzucać produkty (olej nie może być za gorący). Wrzucić czosnek, imbir i chili, smażyć ok. 5 min. ciągle mieszając, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ciągle mieszając kolejne 5 min. Wyłączyć gaz i dodać sos sojowy. Przełożyć do miseczki.
Bakłażany dobrze opłukać, odcedzić na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W woku rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić bakłażany, smażyć 3 min. na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień na średni, smażyć 5-7 min. na złoto-brązowo.
Do bakłażana dodać cały sos chili smażyć 1 min. Dodać kolendrę i dymkę, mieszać aż wszystko się połączy.
Podać od razu na talerz, posypać mieszanką pieprzu syczuańskiego z solą.
Podawać z bułką lub ryżem .
Smacznego :)
Źródło przepisu: Kylie Kwong,australijska Maser Classa
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/10/smazone-bakazany-z-sosem-chili.html