Wykonanie
Przepis zaczerpnięty z australijskiej Master Class i wykonany przez Kylie Kwong.Mimo sporej ilości ostrych składników potrawa jest wyważona w smaku, a wymieszanie
soli i
pieprzu syczuańskiego jest zwieńczeniem tego znakomitego dania.Składniki:2 średnie
bakłażany5 łyżek
oleju arachidowego (lub roślinnego)1/2 posiekane
natki kolendry3
dymki drobno posiekaneDomowy sos
chili:6 posiekanych
papryczek chili10 posiekanych ząbków
czosnku1 posiekany korzeń
imbiru1/2 szklanki
oleju arachidowego (można użyć
olej rośliny z odrobiną
sezamu)1 łyżka
sosu sojowego tamari (ja użyłam zwykłego
sosu sojowego)
Przyprawa:1 łyżka
pieprzu syczuańskiego2 łyżki grubej
soli morskiejWykonanie
przyprawa:Na rozgrzaną patelnię wrzucić
pieprz syczuański i
sól, smażyć aż
sól zmieni kolor, a
pieprz zacznie pękać. Podczas smażenia patelnię potrząsać co jakiś czas. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do moździerza, utrzeć.Wykonanie
bakłażany z sosem
chili:
Bakłażany pokroić w różne tego samego rozmiaru kawałki, posolić i pozostawić na sicie na 30 min.Przed przystąpieniem do smażenia należy
mieć pokrojone - przygotowane wszystkie składniki.W w oku rozgrzać
olej. Gdy
olej zacznie migotać to znak, że już można wrzucać produkty (
olej nie może być za gorący). Wrzucić
czosnek,
imbir i
chili, smażyć ok. 5 min. ciągle mieszając, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ciągle mieszając kolejne 5 min. Wyłączyć gaz i dodać
sos sojowy. Przełożyć do miseczki.
Bakłażany dobrze opłukać, odcedzić na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.W woku rozgrzać 5 łyżek
oleju, wrzucić
bakłażany, smażyć 3 min. na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień na średni, smażyć 5-7 min. na złoto-brązowo.Do
bakłażana dodać cały sos
chili smażyć 1 min. Dodać
kolendrę i
dymkę, mieszać aż wszystko się połączy.Podać od razu na talerz, posypać mieszanką
pieprzu syczuańskiego z
solą.Podawać z
bułką lub
ryżem .Smacznego :)Źródło przepisu: Kylie Kwong,australijska Maser Classa