ßßß
Składniki (na 3 porcje):300 g piersi z kurczaka1 pęczek brokułów1 spora kolba kukurydzy, lub odpowiednio kukurydza z puszki2 ząbki czosnkuokoło 1 cm2 imbiru1/2 papryczki jalapenio (lub papryczka chilli)1 łyżka oleju3 porcje makaronu sobasezam + świeża kolendra do dekoracjiSos5 łyżek sosu sojowego2 łyżki masła orzechowegosok z 1 limonki2 łyżeczki brązowego cukruokoło 1/3 szklanki wodyPrzygotowanie:Sos: W rondelku podgrzewamy sos sojowy, masło orzechowe, sok z limonki i cukier. Uwaga! Ja użyłam masła orzechowego w którego w skład wchodziły tylko orzeszki ziemne, bez cukru, soli itp. Jeśli używamy już słodzonego i solonego masła orzechowego należy doprawić sos do smaku – prawdopodobnie dodać mniej cukru. Do sosu dodajemy trochę wody, aby lekko go rozrzedzić.Kurczaka kroimy w dość małą kostkę. Imbir, czosnek i ostrą papryczkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z kurczakiem, odstawiamy na chwilę.W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy trochę soli lub sosu sojowego. Następnie gotujemy kukurydzę (około 10 minut), brokuły (łodygi około 5 minut, główki około 3 minut), oraz makaron soba (u mnie to było 5 minut, ale należy sprawdzić na opakowaniu). Spokojnie możemy ugotować wszystkie te składniki w jednym garnku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.Oddzielamy ziarna kukurydzy od łodygi – najlepiej jest zbić widelec w czubek kolby, postawić pionowo i nożem obkrajać dookoła.Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Dorzucamy kurczaka z czosnkiem, chilli i imbirem i smażymy z każdej strony (uwaga! na niezbyt dużym ogniu, żeby nie zrumienić za mocno czosnku, bo staje się gorzki). Następnie dorzucamy cały sos, chwile gotujemy i dodajemy makaron, brokuły i kukurydzę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Makaron powinien wchłonąć w miarę cały sos i powinien być nim dokładnie pokryty, jeśli danie jest lekko zbyt suche można dodać jeszcze trochę wody.Gotową potrawę posypujemy uprażonymi lekko na suchej patelni ziarenkami sezamu oraz świeżymy listkami kolendry.Inspiracja tu .