Wykonanie
Składniki (na 3 porcje):300 g
piersi z kurczaka1 pęczek
brokułów1 spora kolba
kukurydzy, lub odpowiednio
kukurydza z puszki2 ząbki
czosnkuokoło 1 cm2
imbiru1/2 papryczki jalapenio (lub
papryczka chilli)1 łyżka
oleju3 porcje
makaronu sobasezam + świeża
kolendra do dekoracjiSos5 łyżek
sosu sojowego2 łyżki
masła orzechowegosok z 1
limonki2 łyżeczki
brązowego cukruokoło 1/3 szklanki
wodyPrzygotowanie:Sos: W rondelku podgrzewamy
sos sojowy,
masło orzechowe,
sok z limonki i
cukier. Uwaga! Ja użyłam
masła orzechowego w którego w skład wchodziły tylko
orzeszki ziemne, bez
cukru,
soli itp. Jeśli używamy już słodzonego i solonego
masła orzechowego należy doprawić sos do smaku – prawdopodobnie dodać mniej
cukru. Do sosu dodajemy trochę
wody, aby lekko go rozrzedzić.
Kurczaka kroimy w dość małą kostkę.
Imbir,
czosnek i
ostrą papryczkę siekamy bardzo drobno, mieszamy z
kurczakiem, odstawiamy na chwilę.W dużym garnku gotujemy
wodę, dodajemy trochę
soli lub
sosu sojowego. Następnie gotujemy
kukurydzę (około 10 minut),
brokuły (łodygi około 5 minut, główki około 3 minut), oraz
makaron soba (u mnie to było 5 minut, ale należy sprawdzić na opakowaniu). Spokojnie możemy ugotować wszystkie te składniki w jednym garnku. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.Oddzielamy
ziarna kukurydzy od łodygi – najlepiej jest zbić widelec w czubek kolby, postawić pionowo i nożem obkrajać dookoła.Na sporej patelni rozgrzewamy
olej. Dorzucamy
kurczaka z
czosnkiem,
chilli i
imbirem i smażymy z każdej strony (uwaga! na niezbyt dużym ogniu, żeby nie zrumienić za mocno
czosnku, bo staje się gorzki). Następnie dorzucamy cały sos, chwile gotujemy i dodajemy
makaron,
brokuły i
kukurydzę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Makaron powinien wchłonąć w miarę cały sos i powinien być nim dokładnie pokryty, jeśli danie jest lekko zbyt suche można dodać jeszcze trochę
wody.Gotową potrawę posypujemy uprażonymi lekko na suchej patelni ziarenkami
sezamu oraz świeżymy listkami
kolendry.Inspiracja tu .