Wykonanie
Share the post "Tajski
makaron z
kurczakiem / Thai noodles with chicken"
Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na szybki obiad. Sycący i łatwy w przygotowaniu na pewno wyjdzie nawet tym najmniej zaawansowanym w trudnej sztuce gotowania 😉 Tym razem proponuję
makaron z
kurczakiem po tajsku, czyli w pysznym sosie na bazie
masła orzechowego,
imbiru i pikantnego
chilli. Taka micha zachwyci każdego domownika, polecam na pyszny obiad w zabieganym dniu.
Scroll down for recipe in English(4-6 porcji)Składniki:450 g
piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski1 łyżka
oleju roślinnego3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę350 g
makaronu typu spaghetti1
czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski1
marchewka, starta na tarce2
dymki, posiekane3 łyżki posiekanych liści
kolendry (plus ekstra do podania)1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni
orzeszków ziemnych, posiekanychSkładniki na sos:1/4 szklanki
masła orzechowego1/4 szklanki gorącej
wody3 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki
brązowego cukru2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka
imbiru, startego1-3 łyżeczki pikantnego sosu
chilli (srirarcha,
tabasco …)sok z 1/2
limonki lub
cytrynyPrzygotowanie:Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę
wody z gotowania).W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu
olej, włóż
kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj
paprykę,
marchewkę,
kolendrę i
czosnek i podsmaż, mieszając, przez 5 minut, aż
papryka lekko zmięknie.Wmieszaj sos,
makaron,
dymkę i
orzeszki ziemne i podgrzewaj przez następne 2-3 minuty, aż całość się podgrzeje. Dodaj
wody z gotowania
makaronu jeżeli całość będzie zbyt sucha.Posyp
kolendrą i prażonymi
orzeszkami ziemnymi i podawaj.Smacznego!
English versionThai noodles with chicken(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken breasts cut into
thin strips1 tablespoon vegetable oil3 cloves garlic,minced350 g spaghetti noodles1 red bell pepper,cut into
thin strips1 carrot,shredded2 green onions,chopped3 tablespoons cilantro leaves chopped (plus
more for garnish)1/4 cup t oasted peanuts, choppedIngredients for the sauce:1/4 cup peanut butter1/4 cup hot water3 tablespoons light soy sauce2 tablespoon brown sugar2 cloves garlic,minced1 tablespoon ginger,grated1-3 teaspoon hot
chilli sauce(srirarcha,
tabasco…)juice of 1/2 lime or lemonPreparation:Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined.Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining).Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned on all sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5
more minutes.Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through.Garnish with cilantro and roasted peanuts and
serve.Enjoy!
Share the post "Tajski
makaron z
kurczakiem / Thai noodles with chicken"