ßßß
 
            
         Scroll down for recipe in English(4-6 porcji)Składniki:450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski1 łyżka oleju roślinnego3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę350 g makaronu typu spaghetti1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski1 marchewka, starta na tarce2 dymki, posiekane3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania)1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, posiekanychSkładniki na sos:1/4 szklanki masła orzechowego1/4 szklanki gorącej wody3 łyżki jasnego sosu sojowego2 łyżki brązowego cukru2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka imbiru, startego1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli (srirarcha, tabasco …)sok z 1/2 limonki lub cytrynyPrzygotowanie:Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj.Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę wody z gotowania).W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj paprykę, marchewkę, kolendrę i czosnek i podsmaż, mieszając, przez 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.Wmieszaj sos, makaron, dymkę i orzeszki ziemne i podgrzewaj przez następne 2-3 minuty, aż całość się podgrzeje. Dodaj wody z gotowania makaronu jeżeli całość będzie zbyt sucha.Posyp kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj.Smacznego!
Scroll down for recipe in English(4-6 porcji)Składniki:450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski1 łyżka oleju roślinnego3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę350 g makaronu typu spaghetti1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski1 marchewka, starta na tarce2 dymki, posiekane3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania)1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, posiekanychSkładniki na sos:1/4 szklanki masła orzechowego1/4 szklanki gorącej wody3 łyżki jasnego sosu sojowego2 łyżki brązowego cukru2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka imbiru, startego1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli (srirarcha, tabasco …)sok z 1/2 limonki lub cytrynyPrzygotowanie:Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj.Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę wody z gotowania).W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj paprykę, marchewkę, kolendrę i czosnek i podsmaż, mieszając, przez 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.Wmieszaj sos, makaron, dymkę i orzeszki ziemne i podgrzewaj przez następne 2-3 minuty, aż całość się podgrzeje. Dodaj wody z gotowania makaronu jeżeli całość będzie zbyt sucha.Posyp kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj.Smacznego! English versionThai noodles with chicken(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken breasts cut into thin strips1 tablespoon vegetable oil3 cloves garlic,minced350 g spaghetti noodles1 red bell pepper,cut into thin strips1 carrot,shredded2 green onions,chopped3 tablespoons cilantro leaves chopped (plus more for garnish)1/4 cup t oasted peanuts, choppedIngredients for the sauce:1/4 cup peanut butter1/4 cup hot water3 tablespoons light soy sauce2 tablespoon brown sugar2 cloves garlic,minced1 tablespoon ginger,grated1-3 teaspoon hot chilli sauce(srirarcha, tabasco…)juice of 1/2 lime or lemonPreparation:Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined.Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining).Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned on all sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5 more minutes.Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through.Garnish with cilantro and roasted peanuts and serve.Enjoy!
English versionThai noodles with chicken(4-6 servings)Ingredients:450 g chicken breasts cut into thin strips1 tablespoon vegetable oil3 cloves garlic,minced350 g spaghetti noodles1 red bell pepper,cut into thin strips1 carrot,shredded2 green onions,chopped3 tablespoons cilantro leaves chopped (plus more for garnish)1/4 cup t oasted peanuts, choppedIngredients for the sauce:1/4 cup peanut butter1/4 cup hot water3 tablespoons light soy sauce2 tablespoon brown sugar2 cloves garlic,minced1 tablespoon ginger,grated1-3 teaspoon hot chilli sauce(srirarcha, tabasco…)juice of 1/2 lime or lemonPreparation:Place all sauce ingredients in a bowl and mix until combined.Cook pasta according to package directions and drain (reserve 1 cup pasta water before draining).Meanwhile, heat oil in a large pan over medium high heat, add chicken and cook until browned on all sides. Add the bell pepper, carrots, cilantro and garlic and stir fry for 5 more minutes.Mix in the sauce, noodles, green onion, and peanuts (add some of the pasta water as needed) and cook for next 2-3 minutes until heated through.Garnish with cilantro and roasted peanuts and serve.Enjoy! Share the post "Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken"
Share the post "Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken"



