Wykonanie
Przepis z programu " Rewolucja na talerzu ".Spotkałam się z wieloma opiniami na temat prowadzących, samego programu itp. Ale jedno trzebaprzyznać przepisy mają bardzo smaczne. Wypróbowałam już wiele i ten jest kolejny godny polecenia.Odchudzona wersja pierożków. Są naprawdę przepyszne. Idealnie komponują się z sosem także nie pomijajcie go bo jest tu nieodzownym dodatkiem. Sam w sobie piekielnie pikantny ale w połączeniu z
ciastem i
kurczakowym farszem genialnie smakuje. Najbardziej mi się podoba kiedy smak
limonki uwydatnia się na samym końcu co nadaje świeżości daniu. Świetnie dobrane składniki, sycące. Wspólnie z moim N. byliśmy zachwyceni. Gorąco polecam !!!!
Składniki : ( dla 2 osób )2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki ciepłej
wodyspora szczypta
soliZ podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.Nadzienie :1
pierś kurczaka1/2 pęczka
kolendry2 cm
imbiru1 ząbek
czosnku1 łyżka
sosu sojowegoszczypta
chilliPierś kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą osuszamy,kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera razem ze startym
imbirem, posiekanym
czosnkiem i resztą składników. Blenderujemy na gładką masę. Odstawiamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy dość cienko. Wycinamy kwadraty 6cm na 6 cm. Na środek nakładamy około łyżeczki farszu i sklejamy ze sobą wszystkie rogi razem. Dobrze sklejamy boki. Ma wyglądać tak jak to widać na zdjęciu. Gotujemy na parze 10 minut.W tym czasie przygotowujemy sos.Sos :sok i skórka z 1/2
limonki1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki
brązowego cukru1/2
papryczki chilligarść listków
kolendry1 łyżka
sosu sojowego2 ząbki
czosnkuSok z limonki, skórkę,
wodę,
cukier, drobno posiekane
chilli i
czosnek,
sos sojowy umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu aż płyny zmniejszą swoją objętość o połowę i lekko zgęstnieje. przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną
kolendrę.Ja nie dopilnowałam i
soki zredukowały mi się za bardzo. Dolałam wrzątku, pogotowałam chwilę, sosik się rozrzedził. :)Pierożki polewamy niewielką ilością sosu lub maczamy w nim. Naprawdę niewielka ilość w zupełności wystarczy także nie martwcie się, że jest go tak mało.* Jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze można użyć sitka. Wystarczy nalać do garnka
wody, wstawić na gaz. Nakładamy sitko i na to przykrywkę. Sitko najlepiej jakby było na całą objętość wcześniej użytego naczynia. Dno sitka nie powinna dotykać
wody.Smacznego :)