ßßß Cookit - przepis na Pierożki azjatyckie

Pierożki azjatyckie

nazwa

Wykonanie

Znalazłam te pierożki przy okazji przeglądania pewnej strony z przepisami (strona z przepisem) i tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić, przepis lekko zmodyfikowany, pierożki fantastyczne w smaku przypominają mi rosyjskie tradycyjne takie jak robi moja mama tylko te są ciut bardziej egzotyczne.
Składniki: (na około 20-25 pierożków)
farsz:
200 g mielonego udźca indyka
1/2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżki świeżego (tartego) imbiru
1/2 papryczki chili
1/2 czerwonej cebuli
kolorowy pieprz
różowa sól z himalajów (szczypta)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pasty tahini
troszkę oliwy z oliwek
parę kropli soku z limonki
ciasto:
180-200 g mąki pszennej (u mnie koszalińska)
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml gorącej wody
dodatkowo:
2-3 łyżki sosu sojowego słodkiego ( ja zwykły wymieszałam z miodem)
1/2 łyżeczki miodu rzepakowego
Przygotowanie:
Jestem antytalentem jeżeli chodzi o zagniatanie ciasta na pierogi kupiłam sobie jakiś czas temu super mikser z hakiem do zagniatania ciasta i w nim zrobiłam moje dzisiejsze ciasto na pierogi i wyszło mega cudowne, niestety jeśli nie macie miksera z hakiem trzeba to zrobić ręcznie i tak mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę soli, oliwę i powoli dodajemy gorącej wody zagniatamy krótko/ jeżeli robimy to mikserem wszystkie składniki umieszczamy w misie i włączamy mikser na 5-7 minut aż ukręci kulkę ciasta. Czy robimy to ręcznie czy mechanicznie następne w kolejności jest rozwałkowanie na placek zagniecionego ciasta (grubość 3-4 mm), z placka wycinamy szklanką kółeczka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy w misce i nakładamy po łyżeczce na placuszki, lepimy można to zrobić jak tradycyjne pierogi można inaczej (ja starałam się zawijać jak knedle, ale to wszystko zależy od Was i Waszej fantazji), wrzucamy pierożki do gorącej osolonej wody od momentu wypłynięcia gotujemy od 15-20 sekund. Podajemy z sosem sojowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki miodu.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/06/pierozki-azjatyckie.html