Wykonanie
Znalazłam te pierożki przy okazji przeglądania pewnej strony z przepisami (strona z przepisem) i tak mnie zachwyciły, że musiałam je zrobić, przepis lekko zmodyfikowany, pierożki fantastyczne w smaku przypominają mi rosyjskie tradycyjne takie jak robi moja mama tylko te są ciut bardziej egzotyczne.Składniki: (na około 20-25 pierożków)farsz:200 g mielonego udźca
indyka1/2 łyżki posiekanej
kolendry1/2 łyżki świeżego (tartego)
imbiru1/2
papryczki chili1/2
czerwonej cebulikolorowy pieprzróżowa
sól z himalajów (szczypta)1 ząbek
czosnku1 łyżeczka pasty tahinitroszkę
oliwy z oliwekparę kropli
soku z limonkiciasto:180-200 g
mąki pszennej (u mnie koszalińska)szczypta
soli1 łyżka
oliwy z oliwek125 ml gorącej
wodydodatkowo:2-3 łyżki
sosu sojowego słodkiego ( ja zwykły wymieszałam z
miodem)1/2 łyżeczki
miodu rzepakowegoPrzygotowanie:Jestem antytalentem jeżeli chodzi o zagniatanie ciasta na pierogi kupiłam sobie jakiś czas temu super mikser z hakiem do zagniatania ciasta i w nim zrobiłam moje dzisiejsze ciasto na pierogi i wyszło mega cudowne, niestety jeśli nie macie miksera z hakiem trzeba to zrobić ręcznie i tak
mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy szczyptę
soli,
oliwę i powoli dodajemy gorącej
wody zagniatamy krótko/ jeżeli robimy to mikserem wszystkie składniki umieszczamy w misie i włączamy mikser na 5-7 minut aż ukręci kulkę ciasta. Czy robimy to ręcznie czy mechanicznie następne w kolejności jest rozwałkowanie na placek zagniecionego ciasta (grubość 3-4 mm), z placka wycinamy szklanką kółeczka. Wszystkie składniki na farsz mieszamy w misce i nakładamy po łyżeczce na placuszki, lepimy można to zrobić jak tradycyjne pierogi można inaczej (ja starałam się zawijać jak knedle, ale to wszystko zależy od Was i Waszej fantazji), wrzucamy pierożki do gorącej osolonej
wody od momentu wypłynięcia gotujemy od 15-20 sekund. Podajemy z
sosem sojowym wymieszanym z 1/2 łyżeczki
miodu.
Smacznego :-)