Wykonanie
Kiedy na dworze upał (wczoraj 37 stopni), gotowanie z przyjemności zmienia się w mękę. Dzisiaj pogoda była dla nas mniej okrutna, więc udało mi się przyrządzić pyszny domowy posiłek. W chwilach letniego rozleniwienia idealne są ekspresowe przepisy. Sięgnęłam więc po 30 minut w kuchni, a ponieważ zrobiłam tylko szaszłyki z proponowanego przez Jamiego wielodaniowego posiłku, przygotowania zajęły mi chyba nawet mniej niż pół godziny. Ja robiłam szaszłyki w piekarniku, ale doskonale nadają się również na grilla.
Składniki (4 porcje)4
filety z kurczaka1/2 pęczka
kolendryPapryczka chilli1/2 ząbka
czosnku3 czubate łyżki
masła arachidowegoŁyżeczka
sosu sojowegoKawałek świeżego
imbiru (2 cm)
LimonkaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 200 stopni.Do malaksera wrzuć
kolendrę (z łodyżkami),
chilli (bez szypułki), obrany
czosnek, obrany
imbir,
masło arachidowe i
sos sojowy.Dodaj skórkę otartą z
limonki i wyciśnięty z niej sok. Zmiksuj na gładką masę – jeśli jest zbyt gęsta, dolej trochę
wody.
Kurczaka pokrój na kawałki, nabij na patyczki do szaszłyków, pędzelkiem posmaruj je ze wszystkich stron sosem sataj. Możesz też ułatwić sobie życie i wrzucić kawałki
kurczaka do miski z sosem, wytaplać je w nim i na koniec ponabijać na patyczki.
Skrop szaszłyki
oliwą, ułóż na blaszce i piecz około 16-20 minut.Gotowe!Doskonale smakują z
ryżem lub frytkami i świeżą
sałatą.Wspaniałe szaszłyki wieprzowe
Kurczak z woka
Kurczak w musztardzie