ßßß
Składniki ( 4-5 osoby)8 pałek z kurczaka8 dużych pieczarek1 puszka mleka kokosowego3 duże ząbki czosnku1 łyżka imbiru świeżego1 czerwona papryczka chili (lub 1/2 czerwonej słodkiej - czytaj P.S.)6 łyżek sosu sojowego ciemnego1 łyżka mąki kukurydzianej/ziemniaczanejsok z małej limonki1 łyżeczka brązowego cukrusól/pieprz/papryka do smakukolendra do przybraniaDo blendera wrzucamy obrany i pokrojony czosnek, starty imbir, pokrojoną papryczkę chili, sok z limonki, cukier , 2 łyżki sosu sojowego. Miksujemy to dokładnie, dolewamy puszkę mleka kokosowego i mamy gotową marynatę kokosową do kurczaka. Pieczarki czyścimy ręcznikiem papierowym, kroimy na dwa lub na cztery i wrzucamy do marynaty. Następnie dodajemy pałki kurczaka i mieszamy dokładnie, przykrywamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na jakieś dwie godziny. Nie musimy męczyć mięsa całą noc.
Sos możemy dodać prosto do brytfanki , lekko zamieszać i posypać kolendrą. Podawać na stół z dużą ilością ryżu i zieleniny. Smacznego Kochani:)P.S .Danie nie jest ostre - żeby uzyskać średnio ostre należy dodać dwie papryczki, trzy papryczki jeżeli chcemy, żeby było ostre.Nie zawsze mamy pod ręką świeże papryczki chili, albo nie wiemy jakie użyć, czy nie będą za ostre. Zazwyczaj używamy wtedy chili w proszku lub w płatkach. Ja jednaj podpowiem wam lepsze rozwiązanie. Słodka czerwona papryka zmielona z pieprzem Cayenne. Sami wtedy dozujemy ostrość, nie pozbawiając się soczystości papryczki.W przepisie podałam 8 dużych pieczarek, ale nigdy już nie popełnię tego błedu. Pieczarki są tak dobre, że następnym razem będzię ich chyba dwa razy więcej..;)W następnym odcinku..... "Tu czeka miejsce na twoją reklamę, czyli raport z Polski"