Wykonanie
Po ostatnim moim wyczynie kulinarnym został mi kawałek udźca wołowego. W związku z tym, że było go niewiele a obiad musiał wystarczyć dla dwóch osób, postanowiłam zrobić
wołowinę z
makaronem w stylu azjatyckim. Ostatnio interesuję się tym rodzajem kuchni, więc postanowiłam poeksperymentować. Jakiś czas temu dostałam też w prezencie żeliwnego woka, jego sezonowanie zajęło mi sporo czasu i wysiłku, więc czas był najwyższy żeby go wypróbować na poważnie. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące, poza tym jego wykonane jest szybkie i proste:).Składniki:150-200 g
makaronu (u mnie pół opakowania chińskiego
makaronu „3 minutowego”)200 g
wołowiny pokrojonej w paseczki2 ząbki
czosnku pokrojonego w plasterki1
papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterkiok. 2 cm świeżego
imbiru startego na tarce1
marchewka obrana i pokrojona w cienkie paski1 łodyga
selera naciowego pokrojona w paski1/2
czerwonej papryki pokrojonej w paski2
dymki pokrojone w plasterki wraz ze
szczypiorem3 łyżki
oleju3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
brązowego cukru50 ml
wodyPrzygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odłóż na później.Do mocno nagrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlej
olej i włóż
wołowinę. Obsmaż ze wszystkich stron, uważaj aby
mięsa nie przypalić. W razie potrzeby dolewaj
wody.Następnie dodaj
marchewkę i smaż następne kilka minut, gdy będzie półtwarda dodaj
paprykę i
seler naciowy i duś do miękkości.W osobnej miseczce wymieszaj
sos sojowy,
wodę,
czosnek,
chilli,
imbir i
cukier. Wlej mieszankę do woka i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze ok. 5 min, po tym czasie dodaj
dymkę ze
szczypiorkiem.Ostatnim etapem jest dodanie do woka
makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.Smacznego!
Share the post "
Wołowina z
makaronem w stylu azjatyckim"