Wykonanie
            Po ostatnim moim wyczynie kulinarnym został mi kawałek udźca wołowego. W związku z tym, że było go niewiele a obiad musiał wystarczyć dla dwóch osób, postanowiłam zrobić 
wołowinę z 
makaronem w stylu azjatyckim. Ostatnio interesuję się tym rodzajem kuchni, więc postanowiłam poeksperymentować. Jakiś czas temu dostałam też w prezencie żeliwnego woka, jego sezonowanie zajęło mi sporo czasu i wysiłku, więc czas był najwyższy żeby go wypróbować na poważnie. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące, poza tym jego wykonane jest szybkie i proste:).Składniki:150-200 g 
makaronu (u mnie pół opakowania chińskiego 
makaronu „3 minutowego”)200 g 
wołowiny pokrojonej w paseczki2 ząbki 
czosnku pokrojonego w plasterki1 
papryczka chilli pokrojona w cienkie plasterkiok. 2 cm świeżego 
imbiru startego na tarce1 
marchewka obrana i pokrojona w cienkie paski1 łodyga 
selera naciowego pokrojona w paski1/2 
czerwonej papryki pokrojonej w paski2 
dymki pokrojone w plasterki wraz ze 
szczypiorem3 łyżki 
oleju3 łyżki ciemnego 
sosu sojowego1 łyżeczka 
brązowego cukru50 ml 
wodyPrzygotowanie:Ugotuj 
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odłóż na później.Do mocno nagrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlej 
olej i włóż 
wołowinę. Obsmaż ze wszystkich stron, uważaj aby 
mięsa nie przypalić. W razie potrzeby dolewaj 
wody.Następnie dodaj 
marchewkę i smaż następne kilka minut, gdy będzie półtwarda dodaj 
paprykę i 
seler naciowy i duś do miękkości.W osobnej miseczce wymieszaj 
sos sojowy,
wodę,
czosnek,
chilli,
imbir i 
cukier. Wlej mieszankę do woka i dokładnie wymieszaj. Gotuj wszystko jeszcze ok. 5 min, po tym czasie dodaj 
dymkę ze 
szczypiorkiem.Ostatnim etapem jest dodanie do woka 
makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe.Smacznego!


Share the post "
Wołowina z 
makaronem w stylu azjatyckim"




