ßßß
 
            
         Lubię kuchnię azjatycką ze względu na dowolność w komponowaniu składników. To my decydujemy jakie warzywa dodamy, z jakiego mięsa skorzystamy oraz jaki rodzaj makaronu użyjemy. Makaron zawsze można zamienić na ryż. Ja postanowiłam przygotować danie, które z łatwością można zapakować do pojemnika i wziąć do pracy. Jest syte i pyszne. Nie muszę pisać, że jak zawsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie odczujemy również bałaganu w kuchni. Jak większość dań azjatyckich potrzebujemy jedynie ostrego noża, deski do krojenia oraz dobrego woka.Warzywa jakie możemy użyć to oprócz wymienionych poniżej, również żółta lub czerwona papryka, fasolka szparagowa, grzyby (pieczarki) lub seler naciowy.
Lubię kuchnię azjatycką ze względu na dowolność w komponowaniu składników. To my decydujemy jakie warzywa dodamy, z jakiego mięsa skorzystamy oraz jaki rodzaj makaronu użyjemy. Makaron zawsze można zamienić na ryż. Ja postanowiłam przygotować danie, które z łatwością można zapakować do pojemnika i wziąć do pracy. Jest syte i pyszne. Nie muszę pisać, że jak zawsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie odczujemy również bałaganu w kuchni. Jak większość dań azjatyckich potrzebujemy jedynie ostrego noża, deski do krojenia oraz dobrego woka.Warzywa jakie możemy użyć to oprócz wymienionych poniżej, również żółta lub czerwona papryka, fasolka szparagowa, grzyby (pieczarki) lub seler naciowy. Składniki:około 200g makaronu chińskiego typu Chow Mein170g mięsa wołowego pokrojonego w plastry2 ząbki czosnku1 papryczka chilli pokrojona na plastry (najlepiej pozbawić ją wcześniej nasion – będzie łagodniejsza)20g imbiru świeżego (starty na tarce)2 małe marchewki (pokrojone w półplasterki)1 dymka (grubo posiekana wraz ze szczypiorem)olej rzepakowy do smażeniakilka kropel oleju sezamowegobrązowy cukier (około 1 łyżeczki do smaku)sos sojowy do doprawieniaMakaron gotujemy według wskazań producenta. Cedzimy i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy.Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Ważne aby mięso było ścięte z obu stron ale surowe w środku. Dodajemy przygotowane wcześniej marchewkę, dymkę, imbir, czosnek, chilli. Całość smażymy około 3 minut dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i brązowym cukrem. Dodajemy przygotowany wcześniej makaron i smażymy jeszcze około 2 minuty.
Składniki:około 200g makaronu chińskiego typu Chow Mein170g mięsa wołowego pokrojonego w plastry2 ząbki czosnku1 papryczka chilli pokrojona na plastry (najlepiej pozbawić ją wcześniej nasion – będzie łagodniejsza)20g imbiru świeżego (starty na tarce)2 małe marchewki (pokrojone w półplasterki)1 dymka (grubo posiekana wraz ze szczypiorem)olej rzepakowy do smażeniakilka kropel oleju sezamowegobrązowy cukier (około 1 łyżeczki do smaku)sos sojowy do doprawieniaMakaron gotujemy według wskazań producenta. Cedzimy i płuczemy pod zimną wodą. Odstawiamy.Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Ważne aby mięso było ścięte z obu stron ale surowe w środku. Dodajemy przygotowane wcześniej marchewkę, dymkę, imbir, czosnek, chilli. Całość smażymy około 3 minut dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i brązowym cukrem. Dodajemy przygotowany wcześniej makaron i smażymy jeszcze około 2 minuty.