ßßß Cookit - przepis na MAKARON CHIŃSKI Z WIEPRZOWINĄ, SELEREM NACIOWYM I ANANASEM

MAKARON CHIŃSKI Z WIEPRZOWINĄ, SELEREM NACIOWYM I ANANASEM

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na kolejną egzotyczną potrawę :) Coś mam ostatnio smaka na wschodnie klimaty kulinarne. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, co prawda wymaga kilku składników, jednak łączny czas gotowania nie zajmuje więcej jak 40 minut. Zatem do dzieła!
POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)
300 g makaronu chińskiego
300 g schabu bez kości
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
4 krążki ananasa z puszki
1 pęczek cebuli dymki
25 g orzeszków ziemnych – niesolonych
4 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki przegotowanej wody
2,5 łyżeczki brązowego cukru
0,5 łyżeczki sproszkowanego chilli
świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
mięso umyć i pokroić w wąskie 3-4 centymetrowe paseczki. Rozgrzać olej sezamowy na patelni i podsmażyć na nim schab. W trakcie smażenia do mięsa dodać 2 łyżki sosu sojowego i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Gdy mięso będzie już gotowe, przełożyć je do innego naczynia i nie czyszcząc patelni zacząć smażyć na niej warzywa, na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucić drobno posiekany czosnek i dodać do niego imbir pokrojony w wąskie paseczki. Wszystko smażyć na średnim ogniu około minuty, następnie dorzucić pokrojoną w wąskie słupki marchewkę. Trzymać na ogniu około 2 minut, następnie dodać chilli i kolejne 2 łyżki sosu sojowego. Wszystko razem zamieszać. W następnej kolejności, na patelnię, dodać pokrojoną w około 0,5 centymetrowe kawałki łodygę selera naciowego i orzeszki ziemne. Wszystko razem smażyć, regularnie mieszając, przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojonego w małe kawałki ananasa i cebulę dymkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać przygotowaną wcześniej wieprzowinę i wszystko dokładnie wymieszać,
makaron chiński przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodać go na patelnię do pozostałych składników. Wszystko razem dobrze wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 2-3 minuty. Do osobnej małej miseczki wlać 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody i dodać brązowy cukier. Wszystko razem dobrze wymieszać, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie polać zawartość patelni przygotowanym sosem i przed podaniem obsypać pokrojoną cebulą dymką.
Makaron gotowy do spożycia. SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/makaron-chinski-wieprzowina-selerem-naciowym-ananasem