Wykonanie
Dziś przepis na kolejną egzotyczną potrawę :) Coś mam ostatnio
smaka na wschodnie klimaty kulinarne. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, co prawda wymaga kilku składników, jednak łączny czas gotowania nie zajmuje więcej jak 40 minut. Zatem do dzieła!POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)300 g
makaronu chińskiego300 g
schabu bez kości2
łodygi selera naciowego1
marchewka4 krążki
ananasa z puszki1 pęczek
cebuli dymki25 g
orzeszków ziemnych – niesolonych4 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju sezamowego8 łyżek
sosu sojowego4 łyżki przegotowanej
wody2,5 łyżeczki
brązowego cukru0,5 łyżeczki sproszkowanego
chilliświeżo mielony
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
mięso umyć i pokroić w wąskie 3-4 centymetrowe paseczki. Rozgrzać
olej sezamowy na patelni i podsmażyć na nim
schab. W trakcie smażenia do
mięsa dodać 2 łyżki
sosu sojowego i oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem. Gdy
mięso będzie już gotowe, przełożyć je do innego naczynia i nie czyszcząc patelni zacząć smażyć na niej warzywa, na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucić drobno posiekany
czosnek i dodać do niego
imbir pokrojony w wąskie paseczki. Wszystko smażyć na średnim ogniu około minuty, następnie dorzucić pokrojoną w wąskie słupki
marchewkę. Trzymać na ogniu około 2 minut, następnie dodać
chilli i kolejne 2 łyżki
sosu sojowego. Wszystko razem zamieszać. W następnej kolejności, na patelnię, dodać pokrojoną w około 0,5 centymetrowe kawałki
łodygę selera naciowego i
orzeszki ziemne. Wszystko razem smażyć, regularnie mieszając, przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojonego w małe kawałki
ananasa i
cebulę dymkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać przygotowaną wcześniej
wieprzowinę i wszystko dokładnie wymieszać,
makaron chiński przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodać go na patelnię do pozostałych składników. Wszystko razem dobrze wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 2-3 minuty. Do osobnej małej miseczki wlać 4 łyżki
sosu sojowego, 4 łyżki
wody i dodać
brązowy cukier. Wszystko razem dobrze wymieszać, dopóki
cukier się nie rozpuści. Następnie polać zawartość patelni przygotowanym sosem i przed podaniem obsypać pokrojoną
cebulą dymką.
Makaron gotowy do spożycia. SMACZNEGO! :)