ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po azjatycku z orzeszkami ziemnymi i chili

Wieprzowina po azjatycku z orzeszkami ziemnymi i chili

nazwa

Wykonanie

Wieprzowina po azjatycku to przepis przede wszystkim dla miłośników spolszczonej kuchni chińskiej dostępnej w chińskich barach. Wielokrotnie pisałam już o tym, że jestem miłośniczką tego typu knajpek chociaż przyznam szczerze, że zdecydowanie częściej zdarza mi się zamawiać te dania do domu. Od jakiegoś czasu staram się również przygotowywać je samodzielnie w domu przeszukując odmęty internetu. Wiadomo w internecie można znaleźć wszystko i nic dlatego zanim publikuję przepis staram się go sprawdzać na wiele sposobów i mocno modyfikować.
Przepis na wieprzowinę po azjatycku to w zasadzie przepis na popularną bardzo wieprzowinę Gong Bao. Obie zawierają dodatek chili oraz orzeszków ziemnych. Podobieństwo sosów również jest zauważalne. Ja jednak wolę nazywać te danie po prostu wieprzowiną w azjatyckim sosie bo nie jestem pewna czy oryginalnie Gong Bao przygotowuje się właśnie z takich składników.
Składniki (dla 4 osób):
około 300g szynki wieprzowej
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
0,5 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) wcześniej podprażonych na suchej patelni
kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
olej rzepakowy
opcjonalnie pęczek dymki
marynata: 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka octu ryżowego, łyżeczka brązowego cukru, łyżka mąki kukurydzianej, łyżka wody
sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki wody, łyżeczka mąki kukurydzianej
Składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso kroimy niewielkie paski i marynujemy przez 20 minut. Składniki sosu mieszamy ze sobą w niewielkiej miseczce i odstawiamy na bok.
Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w niewielkie słupki bądź kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobno siekamy). Papryczki chili przekrajamy na pół i wyjmujemy z nich nasiona, kroimy w kostkę. Opcjonalnie dymkę siekamy w niewielką kostkę (białe części).
W woku rozgrzewamy około 2 łyżek oleju rzepakowego i smażymy na nim mięso przez około 4-5 minut z każdej strony. Następnie dodajemy cebulę, marchewkę i czosnek. Smażymy około 2 minut aż warzywa zaczną mięknąć. W tym czasie dobrze całość mieszamy. Dodajemy pieprz syczuański, imbir oraz chili. Ponownie smażymy dokładnie mieszając całość. Zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i czekamy aż zacznie gęstnieć.
Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia. Podajemy najlepiej z ryżem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/wieprzowina-azjatycku-orzeszkami-chili