Wykonanie
Wieprzowina po azjatycku to przepis przede wszystkim dla miłośników spolszczonej kuchni chińskiej dostępnej w chińskich barach. Wielokrotnie
pisałam już o tym, że jestem miłośniczką tego typu knajpek chociaż przyznam szczerze, że zdecydowanie częściej zdarza mi się zamawiać te dania do domu. Od jakiegoś czasu staram się również przygotowywać je samodzielnie w domu przeszukując odmęty internetu. Wiadomo w internecie można znaleźć wszystko i nic dlatego zanim publikuję przepis staram się go sprawdzać na wiele sposobów i mocno modyfikować.Przepis na
wieprzowinę po azjatycku to w zasadzie przepis na popularną bardzo
wieprzowinę Gong Bao. Obie zawierają dodatek
chili oraz
orzeszków ziemnych. Podobieństwo
sosów również jest zauważalne. Ja jednak wolę nazywać te danie po prostu
wieprzowiną w azjatyckim sosie bo nie jestem pewna czy oryginalnie Gong Bao przygotowuje się właśnie z takich składników.Składniki (dla 4 osób):około 300g
szynki wieprzowej1
marchewka1
cebula3 ząbki
czosnku2
papryczki chili0,5 szklanki
orzeszków ziemnych (niesolonych) wcześniej podprażonych na suchej patelnikawałek świeżego
imbiru (wielkości kciuka)0,5 łyżeczki
pieprzu syczuańskiego
olej rzepakowyopcjonalnie pęczek
dymkimarynata: 2 łyżeczki
sosu sojowego, 1 łyżeczka
octu ryżowego, łyżeczka
brązowego cukru, łyżka
mąki kukurydzianej, łyżka
wodysos: 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżka
oleju sezamowego, 1 łyżeczka
octu ryżowego, 1 łyżeczka
brązowego cukru, 2 łyżki
wody, łyżeczka
mąki kukurydzianejSkładniki marynaty mieszamy w misce.
Mięso kroimy niewielkie paski i marynujemy przez 20 minut. Składniki sosu mieszamy ze sobą w niewielkiej miseczce i odstawiamy na bok.
Marchewkę i
cebulę obieramy, kroimy w niewielkie słupki bądź kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub bardzo drobno siekamy).
Papryczki chili przekrajamy na pół i wyjmujemy z nich nasiona, kroimy w kostkę. Opcjonalnie
dymkę siekamy w niewielką kostkę (białe części).W woku rozgrzewamy około 2 łyżek
oleju rzepakowego i smażymy na nim
mięso przez około 4-5 minut z każdej strony. Następnie dodajemy
cebulę,
marchewkę i
czosnek. Smażymy około 2 minut aż warzywa zaczną mięknąć. W tym czasie dobrze całość mieszamy. Dodajemy
pieprz syczuański,
imbir oraz
chili. Ponownie smażymy dokładnie mieszając całość. Zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i czekamy aż zacznie gęstnieć.Na koniec dodajemy
orzechy, mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia. Podajemy najlepiej z
ryżem.