Wykonanie
Kolejny raz próbuję zacząć opis tego dania i nie
mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego
sosu słodko-kwaśnego ;)
Składniki (4 porcje):- 400 g
filetów z kurczaka- 1 mała biała
cebula- 1 mała
czerwona cebula- 1
papryka- 1 duża
marchewka- kilka
pieczarek- 1 ząbek
czosnku (zgnieciony)- 1 łyżeczka
imbiru- 3 łyżki
oleju rzepakowego- 1 łyżeczka
oleju sezamowego- 2 woreczki
ryżu brązowegoMarynata do
kurczaka:- 3 łyżeczki jasnego
sosu sojowego- 1 łyżeczka
oleju sezamowego-
sól,
pieprzSos słodko-kwaśny:- 5 łyżek
octu ryżowego*- 4 łyżki
cukru brązowego- 3 łyżeczki jasnego
sosu sojowego- 6 łyżek
ketchupu łagodnegoUmytego
kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem**. Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak długo, aż
cukier się rozpuści.
Cebule pokrój w grubszą kostkę,
paprykę,
marchewkę pokrój w paseczki. Natomiast
pieczarki pokrój w plasterki lub półplasterki. Rozgrzej na woku
olej rzepakowy (lub na grubej patelni) i podsmaż
kurczaka ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Jeśli gotujesz na woku przesuń
kurczaka na boki, natomiast jeśli na patelni wyjmij
kurczaka i wrzuć na chwilę
imbir i
czosnek, dodaj wszystkie warzywa. Mieszaj co chwilę i podsmażaj ok. 5 minut. Na koniec wymieszaj warzywa z
kurczakiem,
skrop olejem sezamowym. Polej sosem i podawaj z
ryżem.* Jeśli zastosujecie np.
ocet jabłkowy też wyjdzie smacznie :)** Jeśli używasz
brązowego ryżu, tak jak ja,
ryż gotuj trochę dłużej niż 30 minut. Woreczek musi być spuchnięty ;)