ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko – kwaśny

Kurczak słodko – kwaśny

nazwa

Wykonanie

Nu, do Chinów nas poniosło. Najpierw się balim trochu, bo to ludzie gadajo, że te Kitajce świństwa przeróżne jedzo. Na ten przykład potrafio takiego poczciwego Burka zeźreć. Albo kisiel z Mruczka zrobić. Dajta spokój, a tfu, toć to mięcho żylaste! No ale inni znowu mówio, że cywilizowane jedzenie na kitajski sposób tyż zrobić można, więc postanowilim zaryzykować. Wypilim Miksturę Odwagi zdzichowej produkcji i zabralim się do roboty!
Składniki:
duża podwójna pierś z kurczaka
1 zielona papryka
1 cebula
1 mała marchewka
1 mała dymka
olej sezamowy
łyżka sody oczyszczonej
mielony czosnek, imbir
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka wody
pieprz, sól
ciasto:
1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
2 jajka
sos:
8 łyżek keczupu
9 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Pierś kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do pojemnika, mieszamy dokładnie z łyżką sody oczyszczonej i wstawiamy do lodówki na 15 min. W oddzielnym pojemniczku mieszamy składniki marynaty. Nastepnie kurczaka dokładnie myjemy z sody, marynujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Przygotowujemy ciasto i zanurzamy w nim marynowane kawałeczki kurczaka. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu, uważając, by się nie posklejały i nie przywarły do dna. Usmażonego na złocisty kolor kurczaka odkładamy. W rondelku podgrzewamy składniki na sos, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru i miodu. Odstawiamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego ze szczyptą czosnku i imbiru. Dodajemy paprykę i cebulę pokrojone w duże kawałki oraz marchewkę pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki. Smażymy ok. 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kurczaka, sos i drobno posiekaną dymkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze minutkę. Podajemy z ryżem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/02/07/kurczak-slodko-kwasny