ßßß
Składniki na ramen (dwie porcje):600 ml wody,kostka rosołowa,2 jajka,posiekany ząbek czosnku,starty świeży imbir (ok. 1 cm korzenia),2 łyżeczki oleju sezamowego,2-3 łyżki sosu sojowego,makaron - na dwie porcje polecam makaron z 2 zupek chińskich (przyprawy z opakowania nie będą przydatne).szczypior.Składniki na kurczaka do ramen (dwie porcje):pierś z kurczaka,2 łyżki mirin,2 łyżki sake,3 łyżki sosu sojowego,1 łyżka cukru,posiekany ząbek czosnku,starty świeży imbir (ok. 1 cm korzenia),sól, pieprzNa początku kurczak:Do małego naczynia żaroodpornego nalewamy mirin, sake, sos sojowy, dodajemy cukier, czosnek i imbir, mieszamy. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i marynujemy w naszej mieszance przez 20 minut. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu na około 15 minut. Następnie kurczaka przewracamy i pieczemy kolejne 10-15 minut (pieczcie tak długo, aż kurczak będzie upieczony, czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od piekarnika :). Tak przygotowanego kurczaka zostawiamy w reszcie marynaty. Tuż przed podaniem należy pokroić kurczaka na plastry.Bulion:Do garnka nalewamy wodę i wszystkie wymienione składniki z wyjątkiem makaronu, jajek i szczypioru. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy zupę.Jajka gotujemy na miękko (do wrzącej wody wrzucamy jajka na 5-6 minut). Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzącą wodą na 10 minut.Oczywiście zalecany jest prawdziwy bulion rosołowy, a nie z kostki. Więc jeśli macie możliwość skorzystania z rosołku, róbcie to bez wahania! :)Do misek nalewamy odcedzone ramen. Dodajemy makaron, a na wierzch nakładamy plasterki kurczaka, jajko i szczypior (można wcześniej sparzyć wrzątkiem by nie był taki ostry). Smacznego! :)