Wykonanie
Przedstawiam Wam dzisiaj jedno z moich ulubionych dań
z piersi kurczaka. Inspirację do tego przepisu M. znalazł kiedyś w internecie, " upichcił ", a ja ze smakiem zjadłam i od razu wiedziałam, że na stałe zagości w naszym menu. I tak w rzeczywistości się stało :)Składniki:(na dwie osoby)- 2 pojedyncze
piersi z kurczaka- 2 duże ząbki
czosnku- świeży
imbir (rozmiar korzenia ok. 1-2 cm / 2-3 cm)-
szczypiorek- 1 torebka
ryżu-
sos sojowy-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy leciutko
solą i
pieprzem (dodawany później
sos sojowy jest bardzo słony w smaku, a
imbir,
czosnek i
szczypiorek nadają ostrości) i smażymy na patelni (ja na patelni grill bez tłuszczu).
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Czosnek drobno siekamy.
Szczypiorek kroimy.Gdy na kawałkach
kurczaka nie widać już surowego
mięsa polewamy go lekko
sosem sojowym. Następnie dodajemy
imbir i po 2-3 minutach, już na sam koniec smażenia,
czosnek. Polecam smakować
mięso podczas dodawania poszczególnych składników, by zorientować się, czy nie potrzeba więcej
sosu sojowego.Ja sama często robię ostrzejszą wersję tego dania, dodając większą ilość ostrych składników, aż w nosie kręci :)
Kurczaka p odajemy razem z, w międzyczasie ugotowanym,
ryżem. Całość posypujemy
szczypiorkiem i w razie potrzeby polewamy nieco
sosem sojowym.Mój mały kuchenny "pomocnik" :)