ßßß Cookit - przepis na KURCZAK PO CHIŃSKU

KURCZAK PO CHIŃSKU

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo soczysty i jeszcze jedno bardzo.. pyszny :) Tak bardzo, że mój Brat-niejadek siedział nade mną i próbował mi wyrwać każdy kęs zanim zdążyłam włożyć widelec do ust! I to będąc zaraz po swoim własnym ulubionym obiedzie. Pomysł znalazłam u Wiosenki i jestem Jej za niego bardzo wdzięczna. To kolejny dowód na to, że poste dania są najlepsze :) Z racji, że nie mogę jeść makaronu, zastąpiłam go sałatką. W czasie, gdy zajęłam się kurczakiem, przegryzała mi się Panzanella :) super połączenie, choć dania pochodzą z 2 bardzo różniących się kontynentów.
(Dukan, faza II P)
składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodziku
Mięso oczyścić, przekroić na pół. Zmieszać wszystkie składniki sosu i włożyć do niego mięso. Odstawić na 3h (u mnie wystarczyło 0,5h). Smażyć z każdej strony na patelni grillowej pod przykryciem, bez tłuszczu, na średnim ogniu. W trakcie smażenia polewać sosem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/06/Kurczak-po-chinsku.html