Wykonanie
Uwielbiam
bataty, ale przywykłam do jedzenia ich tylko w kilku wersjach. I choć takie faszerowane cuda widziałam już nie raz, jakoś zwykle wydawały mi się zbyt pracochłonne i przerażały mojego wewnętrznego lenia. Nic bardziej mylnego! Robią się same, smakują świetnie nawet na zimno i są genialnym dodatkiem do lunchboxa.Porcje: 4Składniki► średnie
bataty [2 sztuki]►
mleczko kokosowe z puszki [1/2 szklanki]►
pierś z kurczaka [500 g]►
brokuły [500 g]►
sos sojowy [2 łyżki]Dodatkowo►
woda [1/2 szklanki]►
czosnek granulowany [1 łyżeczka]►
sól i
pieprz [do smaku]Przygotowanie
Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec przez ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (czas pieczenia zależy od rozmiaru
batata, upieczony powinien być miękki na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec)W czasie, gdy
bataty się pieką, przygotować nadzienie. Oczyszczone
mięso i
brokuły pokroić w małą kostkę.Smażyć
mięso na łyżce
oleju do momentu, aż straci surowość, dodać surowe
brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok 10 minut, aż
brokuły będą al dente (łatwe do przebicia widelcem, ale nie rozpadające się).Do farszu dodać
mleczko kokosowe, wymieszać i dusić przez 5 minut.Upieczone
bataty wyłożyć na daskę, przekroić na pół, oprószyć
solą i
pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić więcej miejsca na nadzienie.Nałożyć łyżką masę
brokułowo-
kurczakową. Wersja dla odważnych: posypać tartym
serem i zapiec przez 5 minut :DSmacznego!