Wykonanie
            Kolejny przepis na "chińszczyznę". Tym razem 
pierś z kurczaka "stir-fry" w sosie 
chilli . Sos nie jest zbyt ostry i raczej dominujący akcent stanowi tu 
papryka, ale jak dla mnie ma bardzo ciekawy i specyficzny smak. Wielka zaleta 
kurczaka chilli z 
makaronem, jak i większości chińskich dań, to szybkość wykonania. Gotowy posiłek mamy dosłownie w 15 minut.

Porcja dla 2 osób150 g chińskiego 
makaronuolej arachidowy250 g 
piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry1 mała 
cukinia, pokrojona w paseczki1/2 
czerwonej papryki, bez pestek, pokrojona w paski2 łyżki jasnego 
sosu sojowego2 
cebulki ze 
szczypiorem, pokrojone wzdłuż w paskiNa sos:4 ząbki 
czosnku, zgniecione i drobno pokrojony2,5 cm korzeń 
imbiru, obrany i drobno pokrojony1 czerwona 
papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona1/2 
czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski2 
pomidory, w plastrach5 łyżek 
wody2 łyżki 
ketchupu1 1 łyżeczka jasnego 
cukru brązowegoWszystkie składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy zimną, bieżącą 
wodą i znowu odcedzamy. Skrapiamy odrobiną 
oleju arachidowego i odstawiamy na bok.Podgrzewamy woka i dodajemy 1 łyżkę 
oleju arachidowego. Dodajemy 
kurczaka i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, aż 
mięso zacznie się rumienić. Dodajemy 
cukinię i 
czerwoną paprykę i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia.Dodajemy ugotowany 
makaron i dobrze mieszamy. Doprawiamy 
sosem sojowym, dekorujemy 
szczypiorkiem i podajemy natychmiast.
Makaron można zastąpić 
ryżem jaśminowym.

Przepis z ksiązki Ching-He Huang "Chinese Food Made Easy"