Wykonanie
Gdyby nie
imbir i
przyprawa garam masala pierś z kurczaka z
papryką i
śmietaną byłaby kolejna wersją węgierskiego paprykarza. Są w tej potrawie charakterystyczne dla tego słynnego węgierskiego gulaszu składniki,
mięso z
papryką i
chilli zaprawione
śmietaną. Jednak dzięki dodaniu do potrawy
imbiru i
garam masala, danie to diametralnie zmieniło swój smak nadając mu azjatyckiego charakteru. Całość jest nieco inna niż poprzednie zmieszczone na moim blogu indyjskie sosy, ale równie pyszna, nie tylko do wypróbowania ale i do powtarzania. Można jeść z
ryżem lub
pieczywem naan i dowolną surówką, choć najlepsza będzie dowolna indyjska raita. Szybko, smacznie i aromatycznie.
20 g świeżego
imbiru, obranego6 dużych ząbków
czosnku, obranych3 łyżki
oleju roślinnego1 średnia
cebula, obrana i posiekana2 łyżeczki mielonej
kolendrusól, do smaku1/2 - 3/4 łyżeczki
chilli w proszku3 średnie lub duże
pomidory, pokrojone700 g udek bez skórki, ja dałam 1 bardzo dużą
pierś z kurczaka1 duża
czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2,5 cm kwadraty4 łyżki kwaśnej
śmietany1 1/2 łyżeczki
przyprawy garam masalaZa pomocą blendera miksujemy
imbir i
czosnek z odrobiną
wody na pastę.Podgrzewamy
olej, w dużej patelni. Dodajemy
cebulę i smażymy, aż będzie przyrumieniona. Dodajemy pastę z
imbiru i
czosnku i podsmażamy ok 30 sekund. Mieszamy z mieloną
kolendrą,
solą i
chilli. Dodajemy
pomidory, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Odkrywamy i mieszając smażymy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy
kurczaka i smażymy przez 2 minuty, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodajemy 300 ml
wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy
czerwoną paprykę, przykrywamy raz jeszcze i gotujemy kolejne 7-10 minut, lub do momentu aż
kurczak będzie ugotowany.Gdyby płynu było za dużo, gotujemy na dużym gazie kolejne 3-4 minuty, . Dodajemy
śmietanę i
garam masala. Doprawiamy ewentualnie
solą i
chilli. Sos nie powinien być zbyt gęsty.Podajemy z
chlebkiem naan lub z
ryżem.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"