ßßß Cookit - przepis na Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

nazwa

Wykonanie

Sierpień 15, 2015 09:03 napisane przez Miss Berry
Ze Sri Lanki niestety już wróciłam. Z ciekawymi przygodami i paskudną drogą powrotną (28 godzin w samolocie i nie tylko z zatruciem pokarmowym, polecam). Parę dni w Polsce i powrót do rzeczywistości w Kopenhadze. Niestety nie mam dla Was dzisiaj jeszcze żadnego przepisu ze Sri Lanki, chociaż potrawa, którą dzisiaj publikuję została wymyślona całkiem blisko – w Indiach.
Mowa o Chicken Tikka Masala. Jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej, a właściwie danie, która powstało by zaspokoić kubki smakowe Brytyjczyków. Jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni indyjskiej na całym świecie.
Przepis na soczystego Kurczaka Tikka Masala podanego z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan znajdziecie poniżej.
Kurczak Tikka Masala
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
W sumie: 1 godzina
Porcje: 4
Składniki
Kurczak
450 g piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy garam masala
sól, pieprz
Sos
2 łyżki oleju ryżowego
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 papryczka chili
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka goździków
½ łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki czerwonej papryki
2 puszki krojonych pomidorów
sól, pieprz do smaku
ewentualnie łyżeczka cukru
Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą garam masala i doprawić solą oraz pieprzem.
Wymieszać i włożyć do miski z przykryciem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i lekko rozgnieść, papryczkę chili posiekać.
Olej ryżowy rozgrzać na głębokiej patelni. Podsmażyć czosnek, cebulę oraz chili wraz z przyprawami: kuminem, goździkami, mieloną kolendrą, czerwoną papryką.
Na patelnię dodać kurczaka i podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i dodać odrobinę wody.
Gotować na średnim ogniu około 20 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.
Podawać z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 381 g Kalorie: 228 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 1,2 g Białko: 28 g
3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/kurczak-tikka-masala