ßßß
Kurczak Tikka MasalaAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minutW sumie: 1 godzinaPorcje: 4SkładnikiKurczak450 g piersi z kurczaka1 łyżka przyprawy garam masalasól, pieprzSos2 łyżki oleju ryżowego3 ząbki czosnku2 duże cebule1 papryczka chili2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka goździków½ łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki czerwonej papryki2 puszki krojonych pomidorówsól, pieprz do smakuewentualnie łyżeczka cukruPrzygotowaniePierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą garam masala i doprawić solą oraz pieprzem.Wymieszać i włożyć do miski z przykryciem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i lekko rozgnieść, papryczkę chili posiekać.Olej ryżowy rozgrzać na głębokiej patelni. Podsmażyć czosnek, cebulę oraz chili wraz z przyprawami: kuminem, goździkami, mieloną kolendrą, czerwoną papryką.Na patelnię dodać kurczaka i podsmażyć.Dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i dodać odrobinę wody.Gotować na średnim ogniu około 20 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę cukru.Podawać z jogurtem naturalnym i chlebkiem naan.Wartości odżywczeRozmiar porcji: 381 g Kalorie: 228 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 1,2 g Białko: 28 g3 . 3.3077
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie