Wykonanie
Sierpień 15, 2015 09:03 napisane przez
Miss BerryZe Sri Lanki niestety już wróciłam. Z ciekawymi przygodami i paskudną
drogą powrotną (28 godzin w samolocie i nie tylko z zatruciem pokarmowym, polecam). Parę dni w Polsce i powrót do rzeczywistości w Kopenhadze. Niestety nie mam dla Was dzisiaj jeszcze żadnego przepisu ze Sri Lanki, chociaż potrawa, którą dzisiaj publikuję została wymyślona całkiem blisko – w Indiach.
Mowa o Chicken Tikka
Masala. Jest to jedno z moich ulubionych dań kuchni indyjskiej, a właściwie danie, która powstało by zaspokoić
kubki smakowe Brytyjczyków. Jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni indyjskiej na całym świecie.Przepis na soczystego
Kurczaka Tikka
Masala podanego z
jogurtem naturalnym i
chlebkiem naan znajdziecie poniżej.
Kurczak Tikka
MasalaAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 30 minutW
sumie: 1 godzinaPorcje: 4Składniki
Kurczak450 g
piersi z kurczaka1 łyżka
przyprawy garam masalasól,
pieprzSos2 łyżki
oleju ryżowego3 ząbki
czosnku2 duże
cebule1
papryczka chili2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka
goździków½ łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki
czerwonej papryki2 puszki krojonych
pomidorówsól,
pieprz do smakuewentualnie łyżeczka
cukruPrzygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać
przyprawą garam masala i doprawić
solą oraz
pieprzem.Wymieszać i włożyć do miski z przykryciem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę,
czosnek obrać i lekko rozgnieść,
papryczkę chili posiekać.
Olej ryżowy rozgrzać na głębokiej patelni. Podsmażyć
czosnek,
cebulę oraz
chili wraz z
przyprawami: kuminem,
goździkami, mieloną
kolendrą,
czerwoną papryką.Na patelnię dodać
kurczaka i podsmażyć.Dodać
pomidory z puszki. Całość wymieszać i dodać odrobinę
wody.Gotować na średnim ogniu około 20 minut.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna dodać odrobinę
cukru.Podawać z
jogurtem naturalnym i
chlebkiem naan.Wartości odżywczeRozmiar porcji: 381 g Kalorie: 228 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 1,2 g
Białko: 28 g3 . 3.3077
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie