Wykonanie
Kto zagląda systematycznie na mojego bloga, ten wie o moich powiązaniach z Anglią. Otóż mieszka tam moja siostra, z którą często wymieniamy się różnymi przepisami kulinarnymi. Kiedyś mówiła mi o pysznej potrawie, która nazywa się
kurczak tikka
masala. A ostatnio przywiozła mi
przyprawę tikka
masalę, więc postanowiłam spróbować tego dania.
Kurczak tikka
masala to popularne brytyjskie danie, sięgające korzeniami do tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej . Bardzo lubię orientalne dania, to również przypadło mi do gustu.
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczakaMarynata:2 łyżki
przyprawy tikka
masala lub
garam masala2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
słodkiej paprykiolejKurczaka pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać w kosteczkę, dodać 3 łyżki
oleju,
imbir,
słodką paprykę i
przyprawę tikka
masala. Wymieszać w misce i obtoczyć kawałki
kurczaka w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 4 godziny. Przygotować sos.
1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku200 g
jogurtu naturalnego1 puszka
pomidorów krojonych2 łyżki
przyprawy tikka
masala lub
garam masalaodrobina
chilli mielonego
olejCebulę zeszklić na
oleju, dodać pokrojone w kostkę
paprykę i
czosnek. Dodać
jogurt,
pomidory,
chilli i
przyprawę tikka
masala. Gotować 10 minut. Zblendować.
Kurczaka podsmażyć przez około 5 minut. Przełożyć do większego rondelka i dodać sos. Gotować na małym ogniu 10 minut. Gdyby potrawa wyszła zbyt kwaśna przez
pomidory, można dodać trochę
cukru. Podawać z
ryżem basmati .