ßßß Cookit - przepis na Indyjskie pomidorowe thokku z jajkami

Indyjskie pomidorowe thokku z jajkami

nazwa

Wykonanie

Thokku to rodzaj potrawy z południowego stanu Tamil Nadu w Indiach. Jest to gęsty sos z warzyw i/lub owoców z dodatkiem przypraw i ziół. Może zawierać różnego rodzaju dodatki. Zazwyczaj podawane jest jako dodatek do popularnego w tamtym rejonie ryżu z jogurtem, jednak możliwości są nieograniczone. To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree .
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1 -2 duże pomidory
1 posiekany ząbek czosnku
0,5 cm posiekanego korzenia imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili, sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
150 ml wody
Świeża kolendra lub pietruszka do przybrania
W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać kumin i posiekaną w grube pióra cebulę, sól, czosnek, imbir. Smażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane pomidory. Smażyć około 5 minut, aż pomidory zmiękną. Doprawić do smaku chilli, dodać kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
W międzyczasie ugotować na twardo jajka.
Przekroić ugotowane i obrane jajka na pół i dodać do sosu na patelni, doprawić do smaku pieprzem, dodać świeżą kolendrę.
Podawać na ciepło z chlebem typu naan czy pita lub ryżem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/06/Indyjskie-pomidorowe-thokku-z-jajkami.html