Wykonanie
Thokku to rodzaj potrawy z południowego stanu Tamil Nadu w Indiach. Jest to gęsty sos z warzyw i/lub
owoców z dodatkiem przypraw i
ziół. Może zawierać różnego rodzaju dodatki. Zazwyczaj podawane jest jako dodatek do popularnego w tamtym rejonie
ryżu z
jogurtem, jednak możliwości są nieograniczone. To aromatyczne thokku może być podane jako ciepła kolacja, śniadanie bądź - z dodatkiem
ryżu- jako danie obiadowe. Przepis wg Jayashree .
2
jajka ugotowane na twardo1
cebula1 -2 duże
pomidory1 posiekany ząbek
czosnku0,5 cm posiekanego korzenia
imbiru1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka kuminu w ziarnach
Chili,
sól i
pieprz do smaku
Olej do smażenia150 ml
wodyŚwieża
kolendra lub
pietruszka do przybraniaW dużej patelni lub woku rozgrzać
olej. Dodać kumin i posiekaną w grube
pióra cebulę,
sól,
czosnek,
imbir. Smażyć całość chwilę, mieszając. Dodać drobno posiekane
pomidory. Smażyć około 5 minut, aż
pomidory zmiękną. Doprawić do smaku
chilli, dodać
kolendrę, chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać 150 ml
wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.W międzyczasie ugotować na twardo
jajka.Przekroić ugotowane i obrane
jajka na pół i dodać do sosu na patelni, doprawić do smaku
pieprzem, dodać świeżą
kolendrę.Podawać na ciepło z
chlebem typu naan czy
pita lub
ryżem.