Wykonanie
Składniki
Ryba:
dorsz, 500 gram
cytryna, 1/2 sztuki
sólmąka razowa, 100 gram
jajka, 3 sztuki
mleko, 1/4 szklankiświeży starty
imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 1 ząbek
chili w proszku, 2 łyżeczki
kurkuma, 1/2 łyżeczkizielone świeże
chili, 1 sztukaposiekana
kolendra lub
pietruszka, 2 łyżki
Ryż:
cebula, 1 sztukaświeży start
imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 2 ząbki
kurkuma, 1/2 łyżeczki
chili w proszku, 1 łyżeczka
sól, 1 łyżeczka
pomidory z puszki, 200 gram
woda, 250-300 mililitrów
ryż basmati, 150 gramSposób przygotowania1.
Dorsza pokroić w paski. Skropić
sokiem z cytryny, przyprawić
solą. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Mąkę, rozbełtane
jajka,
mleko,
imbir, rozgnieciony
czosnek,
chili,
kurkumę, zielone
chili drobno pokrojone i
kolendrę połączyć.
Rybę obtoczyć w panierce. Smażyć na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.2.
Cebulę drobno posiekać. Przesmażyć na
oliwie w garnku o grubym dnie. Dodać
imbir, starty
czosnek,
kurkumę,
chili i
sól. Smażyć razem 1-2 minuty. Wlać
pomidory i
wodę. Wsypać
ryż. Zamieszać, gotować aż
woda się zredukuje, a
ryż będzie miękki.rhylan
lang