Wykonanie
Lubię zjeść dobre
curry. Aromatyczne, rozgrzewające. Od razu przenoszę swoje myśli do przyjemnych podróży.
Curry to typowo indyjska potrawa, a jej istotą są
przyprawy i
zioła. Tak fantastycznie skomponowane, że można stracić dla niej
serce, głowę i żołądek. W naszym domu
curry zazwyczaj robi mój mąż. Z uwagą
miesza, łączy, próbuje. I tworzy naprawdę niesamowicie smaczne dania. Uwielbiam te momenty. Kiedy po domu roznosi się zapach ostrych przypraw, kiedy słyszę rozdrabiane nasiona w moździerzu, ta feeria barw, te przenikające się smaki. Wiem, że powstanie coś pysznego.
Curry to bardzo fajne danie kiedy gotujecie dla znajomych. U nas wtedy wszyscy
siedzą w kuchni i obserwują co się dzieje. To także fajne momenty. Nie ma nic lepszego niż kuchnia pełna przyjaciół, śmiechu i dobrego jedzenia. Mimo, że mistrz
curry w naszym domu jest jeden, czasem i ja zabieram się za uknucie jakiegoś przepisu. Zawsze mam w domu 3 rodzaje past
curry, nigdy nie wiadomo kiedy będą potrzebne. Ten pomysł powstał, przyznaję bez bicia po tym jak ugotowałam za dużo
jajek. Do tego podałam coś na kształt podpłomyków, które zrobiłam z
mąki owsianej. Efekt? Pyszota! Zresztą, sami spróbujcie.
Składniki:2
cebule3 ząbki
czosnkuok 2 łyżki żółtej pasty
currypuszka
pomidorów w całościpuszka
mleczka kokosowego dobrej jakościugotowane
jajka (dowolna ilość- u mnie 4)
cytrynaimbirchili w płatkach
sólolej do smażenia ( u mnie
ryżowy)Wykonywanie:
Cebulę,
imbir i
czosnek pokrój w kawałki. Podsmaż wszystko na wolnym ogniu. Mieszaj aż wszystko zmięknie. Dodaj pastę
curry i
sól cały czas mieszając. Wlej
mleko kokosowe i dodaj
pomidory. Gdy
pomidory lekko się rozpadną dodaj
jajka pokrojone na pół lub w ćwiartki. Podawaj natychmiast po przygotowaniu z kawałeczkiem
cytryny.
Curry jak to
curry jest znakomite z
ryżem lub
chlebkami chapatti.Smacznego!