Wykonanie
Składniki:2 pojedyncze
piersi kurczaka2
cebule1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej)1 świeża
papryczka chili1 puszka
mleka kokosowego1 puszka krojonych
pomidorów4 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzłyżka
skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki)Składniki na marynatę do
kurczaka:ok. 3 cm świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku1 łyżeczka zielonej pasty
curry6 łyżek
oliwysok z 1/4
cytryny1/2 łyżeczki
cynamonusól,
pieprzDodatkowo:
ryżświeży
tymianek cytrynowy (opcjonalnie)Wykonanie:Marynata:
Imbir i
czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy
kurczaka marynatą.
Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Cebulę kroimy w piórka, zaś
dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy
cebulę,
dynię, zamarynowanego
kurczaka i drobno pokrojoną
papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej
oliwy lub
oleju, bo do marynaty była użyta
oliwa.Do warzyw z
kurczakiem dodajemy
mleko kokosowe,
pomidory,
koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkościJeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę
skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy
ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym
tymiankiem cytrynowym.Smacznego