Wykonanie
Curry to bardzo dobry sposób wykorzystania
kalafiora, bo z dodatkiem
mleka kokosowego i ostrych przypraw smakuje zupełnie inaczej. Ta wersja zawiera również
ziemniaki, no i
jajka, przez które chociaż trochę nawiązuje do zbliżających się świąt;D Całość jest bardzo sycąca, wyrazista i smakowita. I, jak to zwykle u mnie, prosta do przygotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i można cieszyć się pikantnym, oryginalnym daniem. Polecam:)
Curry z
kalafiora,
ziemniaków i
jajek- 1 łyżka
oleju- 1 mała
cebula- 1 czerwona
papryczka chili- 1 ząbek
czosnku- kawałek (2cm)
imbiru- 1 duży
ziemniak- 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry- 1/2 małego
kalafiora (350g)- 150ml
mleka kokosowego-
sól- 1
jajko1) W garnku z grubym dnem rozgrzać
olej.2) Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając.3) Dodać drobno pokrojoną
papryczkę chili,
czosnek i starty
imbir; smażyć przez 2 minuty.4) Lekko zwiększyć ogień i dodać
ziemniaka pokrojonego w kostkę.5) Gotować przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.6) Dodać pastę
curry i
kalafior podzielony na różyczki.7) Mieszać przez minutę, by pokrył się pastą.8) Wlać
mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.9) Posolić, zagotować i częściowo przykryć.10) Gotować na małym ogniu 20-25 minut, często mieszając.11) Nałożyć do miski i podawać z ugotowanym w międzyczasie
jajkiem.Przepis stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 1Kaloryczność: 630 kcal