Ten chińczyk uzależnia. Jest mega ostry i słodki zarazem. Dla mnie idealny, bo domowy. Połączenie smaków słodko-ostrych to to, co lubię najbardziej. Jesienią takie danie sprawdzi się świetnie. Jest szybkie w przygotowaniu, rozgrzewa i syci...Możecie dorzucić do niego kiełki fasoli mung, aby było jeszcze bardziej chrupiąco. Amatorom łagodniejszych smaków polecam z umiarem dawkować przyprawy, dla tych, co lubią ogień podczas jedzenia proponuję nic w przepisie nie zmieniać ;)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 papryka czerwona1 duża cebula1 średnia marchew5 krążków ananasa z puszki (ok. 1/2 puszki)400 g pomidorów z puszki2 łyżki oleju3 ząbki czosnku3 łyżki sosu sojowego3 cm kawałek imbiru1/2 łyżeczki curry1 łyżeczka przyprawy 5 smaków chińskich1/2 łyżeczki chili w proszku1/4 szklanki syropuananasowego (z puszki)ryżNa oleju podsmażyć pokrojoną w duże kawałki cebulę. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić sosem sojowym, curry, przyprawą 5 smaków, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Marchew pokroić w słupki. Do mięsa dodać marchew i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę. Pomidory zmiksować z syropemananasowym i chili. Zalać składniki na patelni. Dusić na dużym gazie do zredukowania się sosu. Dodać pokrojonego ananasa i chwilę dusić. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego!