ßßß
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):2 piersi z kurczaka1 średniej wielkości cukinię1 małą czerwoną paprykę1 marchewgarść grzybów mun (suszone można spokojnie kupić w marketach) np. Tao Tao8-10 plasterków bambusa (do kupienia w marketach w wodnej zalewie w słoikach)kiełki fasoli mung, soczewicy i cieciorki (w markecie kupiłam mieszankę kiełków na patelnię)2-3 ostre papryczki chilli2 centymetrowy kawałek imbiru2-3 ząbki czosnkusos sojowyostra mielona paprykacurrypieprzsólostry sos chilliolej ryżowyKrok po kroku:Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy kostkę i wrzucamy do pojemnika.Połowę imbiru (nie musimy zdejmować skórki), czosnek i papryczki chilli siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość zalewamy ostrym sosem chilli i 2-3 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.Cukinię, marchew, paprykę kroimy w słupki, a grzyby w paseczki. Resztę imbiru siekamy.Zamarynowanego kurczaka wrzucamy do garnka i już bez dodatku tłuszczu smażymy.Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy marchew, cukinię i paprykę i podlewamy odrobiną wody. Mieszamy od czasu do czasu.Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy grzyby mun i dusimy wszystko przez ok. 10 minut.Dodajemy imbir i doprawiamy do smaku sosem sojowym, ostrą mieloną papryką, pieprzem, ewentualnie solą i curry.Pod koniec dodajemy bambus, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2-3 minuty.Podajemy z ryżem ugotowanym z solą i curry.Smacznego! :-)



Wypróbujcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało! :-)