ßßß
Potrzebujemy (dla 2 osób):2 piersi z kurczaka1 małą czerwoną paprykę1 średnią marchewkęgarść suszonych grzybów mun (do kupienia w marketach) np. Tao Taokilka pędów bambusa (można kupić w zalewie)3 ząbki czosnku2 ostre papryczki2 cm kawałek świeżego imbiruopakowanie makaronu ryżowegosos sojowypieprzolej ryżowyKrok po kroku:Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Smacznego! :-)