Wykonanie
Smaczne i lekkie danie obiadowe z trochę egzotycznym sosem, który bardzo dobrze komponuje się z proponowanymi tu warzywami i
makaronem soba. Danie wielokrotnie gościło na moim
stole, mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 2 porcje2 porcje suchego
makaronu gryczanego
soba200 g
brokuła1/2
czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę5 średniej wielkości
pieczarek pokrojonych na ćwiartki1/2 małej
cukinii pokrojonej w półplasterki1 łyżka
oleju arachidowego lub
sezamowegoSkładniki na sos:3 łyżki
masła orzechowego80 ml gorącego
bulionu warzywnego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju arachidowego lub
sezamowego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka starego na małych oczkach
imbiru1 nieduża
papryczka chilliPrzygotowanie:
Makaron ugotuj w delikatnie osolonym wrzątki, odcedź.
Brokuły podziel na różyczki, zalej wrzątkiem, zostaw pod przykryciem na kilka minut.
Przygotuj sos -
masło orzechowe wymieszaj z
bulionem,
sosem sojowym i 2 łyżkami
wody, by składniki dobrze się połączyły.Na patelni lub w woku rozgrzej
olej i smaż przeciśnięty przez praskę
czosnek, starty
imbir i posiekaną drobno
papryczkę chilli. Dodaj do
masła orzechowego i wymieszaj.Wok wytrzyj, by nie zostały na nim resztki z poprzedniego smażenia. Rozgrzej łyżkę
oleju i wrzuć
pieczarki. Smaż 2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaj
brokuł, smaż go minutę. Na koniec wrzuć
paprykę i
cukinię. Warzywa smaż jeszcze 3-4 minuty, po czym przełóż je do miski.Do woka wrzuć ugotowany
makaron i sos. Dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę gorącej
wody. Dodaj warzywa, wymieszaj i od razu podawaj.