ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka z dipem chilli

Udka z kurczaka z dipem chilli

nazwa

Wykonanie

Pieczone udka z dipem chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem trawy cytrynowej i limonki. W połączeniu z dość ostrym sosem chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego smakowego wymiaru.
4 uda z kurczaka
Na marynatę
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)
1 ząbek czosnku
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 łyżeczka cukru na dip chilli:
1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai
1 1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki drobnego cukru
niewielki kawałek świeżego imbiru
1 duża czerwona papryczka chilli
sok z 1 limonki
odrobina jasnego sosu sojowego
Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.
Przygotowujemy chilli dip:Sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 3 łyżki wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut). Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane chilli dodajemy do sosu razem z sosem sojowym i sokiem z limonki. Podajemy z kurczakiem.
Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/01/udka-z-kurczaka-z-dipem-chilli.html