Wykonanie
Od kiedy pierwszy raz gościliśmy z mężem w tajskiej restauracji przy krakowskim rynku zaraz po narodzinach Synka, pokochałam
curry z
kurczaka. Do tej potrawy namówił nas mój Brat, który od jakiegoś czas przyrządza ze swoją dziewczyną wersję wegetariańską. Ja przy jego przyrządzaniu inspiruję się właśnie ich pomysłami.
PODSTAWY TAJSKIEGO
CURRY:pasta
curry czerwona, zielona lub żółta (najlepiej ją kupić, lista składników jest długa)
mleczko kokosoweimbirlimonkasos sojowysos rybnyliście kafiru (niekoniecznie)
trawa cytrynowa (niekoniecznie)
ryż jaśminowy (jest bardziej kleisty, można go jeść pałeczkami, ma delikatny aromat jaśminu)składniki dla 4 osób:2
filety z piersi kurczakapół
czerwonej paprykikawałek
papryczki chilli1
szalotka1 ząbek
czosnku1 cm
imbirumleczko kokosowetrawa cytrynowa2 łyżeczki
sosu rybnego2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżka
soku z limonki2, 3 liście kafiru2 łyżki pasty żółtej
curry2 woreczki
ryżu jasminowego
olejNa
oliwie podsmażamy pokrojoną
szalotkę z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Trawę cytrynową obieramy z listków wierzchnich i tłuczemy w moździerzu a następnie siekamy.
Filety z kurczaka umyć, oczyścić z włókien i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pastą
curry i pokrojoną w drobniutką kosteczkę
papryczką chilli (jej ilość uzależniamy od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć), startym
imbirem i
trawą cytrynową. Posmażyć w garnku z grubym dnem bez tłuszczu aby uwolnić aromat
curry.Dodać
cebulkę i pokrojoną w słupki
paprykę czerwoną. Wlać
bulion,
mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie skropić
sokiem z limonki i doprawić
sosem rybnym i
sojowym.Osobno gotujemy
ryż (możemy go zabarwić na żółto
kurkumą).Aby zachować tajski charakter dania podajemy osobno
ryż i osobno płynne
curry. Metody jedzenia są różne, najprościej nakładać po trochu
curry na
ryż.
Smacznego :)