ßßß Cookit - przepis na Domowa czerwona pasta curry

Domowa czerwona pasta curry

nazwa

Wykonanie

Kuchnia tajska nie może się obyć bez past curry.Obok mleczka kokosowego to drugi półprodukt, którego jakoś nie widziało mi się kupować. Utarcie pasty w domowych warunkach zajmuje chwile. Uzyskać można aromatyczną ostrą bazę do dań curry. Moim zdaniem bez porównania do sklepowych gotowców ;)
Składniki:
10 małych suszonych papryczek chilli
12 długich czerwonych papryczek chilli
łyżeczka kolendry
łyżeczka kuminu
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki świeżego imbiru, świeżo startego
duży zmiażdżony ząbek czosnku
drobno posiekana szalotka
łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
pokruszony liść limonki kaffir
2 łyżki posiekanej kolendry (liści i łodygi)
2 łyżeczki sosu rybnego lub pasty krewetkowej
łyżka oleju arachidowego
Suszone papryczki chilli zalać wrzątkiem i zostawić na kwadrans. Na małej patelence na średnim ogniu wymieszać kolendrę, kumin i paprykęprzyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Świeże papryczki umyć, pociąć na drobne kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania spójnej, jednolitej masy. Można też użyć robota kuchennego.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/10/domowa-czerwona-pasta-curry.html