ßßß Cookit - przepis na Kurczak w chińskim stylu z cytrynową nutą :)

Kurczak w chińskim stylu z cytrynową nutą :)

nazwa

Wykonanie

Jednogarnkowa,kolejna propozycja z książki "Easy one-pot" z moimi niewielkimi modyfikacjami.Szybka w przygotowaniu,poza marynowaniem kurczaka i smaczna potrawa będzie częściej gościć na stole w moim domu,bo wszystkim przypadła do gustu.
4 pojedyńcze filety z kurczaka
1 łyżka sezamu - prażę na suchej patelni na złoto
olej do smażenia ok.2-3 łyżki
1 cebula
1-2 cebulki ze szczypiorem(potrzebna tylko zielona część) - opcjonalnie
marynata do kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina lub sherry - dałam ocet ryżowy
2 łyżeczki świeżo krojonego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sos
drobiowa kostka rosołowa rozpuszczona w 80 ml wody
sok i skórka z 1 cytryny - ja dałam tylko sok,moim zdaniem wystarcza
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego - dałam oliwę
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wszystkie skłądniki marynaty mieszam razem i wrzucam do niej pokrojonego na wąskie paseczki kurczaka,całość mieszam i daję do lodówki na 20 min.Rozgrzewam olej na patelni lub w woku,na gorący wrzucam zamarynowanego kurczaka i podsmażam na złoty kolor(nie powinien być mocno usmażony,żeby nie zrobił się brązowy).Zdejmuję z patelni i odkładam na talerz.Na patelnię natomiast wrzucam pokrojoną w półplaterki cebulę i smażę ok.2 min.żeby zrobiła się szklista.Wlewam do niej sos(wcześniej mieszam wszystkie składniki sosu razem)i ponownie dorzucam usmażonego kurczaka.Mieszam całość i pozostawiam na ogniu jakieś 5 minut,żeby smaki się połączyły,a kurczak podgrzał.Podaję natychmiast po przygotowaniu posypane uprażonym sezamem i pokrojonym szczypiorem.Jako dodatek podałam chiński makaron jajeczny,ale można równie dobrze zaserwować z ryżem.Danie jest bardzo delikatne,z wyczuwalnym smakiem cytryny,mimo że dałam tylko sok.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/04/kurczak-w-chinskim-stylu-z-cytrynowa.html