Wykonanie
Jednogarnkowa,kolejna propozycja z książki "Easy one-pot" z moimi niewielkimi modyfikacjami.Szybka w przygotowaniu,poza marynowaniem
kurczaka i smaczna potrawa będzie częściej gościć na
stole w moim domu,bo wszystkim przypadła do gustu.
4 pojedyńcze
filety z kurczaka1 łyżka
sezamu - prażę na suchej patelni na złoto
olej do smażenia ok.2-3 łyżki1
cebula1-2
cebulki ze
szczypiorem(potrzebna tylko zielona część) - opcjonalniemarynata do
kurczaka1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka chińskiego
wina lub
sherry - dałam
ocet ryżowy2 łyżeczki świeżo krojonego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
mąki kukurydzianejsosdrobiowa
kostka rosołowa rozpuszczona w 80 ml
wodysok i skórka z 1
cytryny - ja dałam tylko sok,moim zdaniem wystarcza3 łyżki
miodu1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowego - dałam
oliwę2 łyżeczki
mąki kukurydzianejWszystkie skłądniki marynaty mieszam razem i wrzucam do niej pokrojonego na wąskie paseczki
kurczaka,całość mieszam i
daję do lodówki na 20 min.Rozgrzewam
olej na patelni lub w woku,na gorący wrzucam zamarynowanego
kurczaka i podsmażam na złoty kolor(nie powinien być mocno usmażony,żeby nie zrobił się brązowy).Zdejmuję z patelni i odkładam na talerz.Na patelnię natomiast wrzucam pokrojoną w półplaterki
cebulę i smażę ok.2 min.żeby zrobiła się szklista.Wlewam do niej sos(wcześniej mieszam wszystkie składniki sosu razem)i ponownie dorzucam usmażonego
kurczaka.Mieszam całość i pozostawiam na ogniu jakieś 5 minut,żeby smaki się połączyły,a
kurczak podgrzał.Podaję natychmiast po przygotowaniu posypane uprażonym
sezamem i pokrojonym
szczypiorem.Jako dodatek podałam
chiński makaron jajeczny,ale można równie dobrze zaserwować z
ryżem.Danie jest bardzo delikatne,z wyczuwalnym smakiem
cytryny,mimo że dałam tylko sok.Smacznego!!!